HomeRadyPro kupující5 kroků, jak zvýšit hodnotu vašeho bytu

5 kroků, jak zvýšit hodnotu vašeho bytu

Datum:

Podobné články

BLACK FRIDAY – Výprodej začíná i na trhu s bydlením

Za první 4 dny tohoto týdne bylo zlevněno přes...

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti

Máte vyhlédnutý byt či dům, ale nevyhovuje vám cena?...

Jak zvedne cenu bytu rekonstrukce

Řešíte koupi bytu a přemýšlíte nad tím, zda si...

Který z těchto bytů bude mít podle vás vyšší hodnotu? 2+kk o rozloze 50 m2 se starou koupelnou a kuchyní, kde se vám nebude chtít ohřívat ani čaj, které se nachází v těsné blízkosti stanice metra Staroměstská v centru Prahy nebo stejně velký byt na okraji Chomutova, který prošel kompletní rekonstrukcí od pěkných parket v kuchyni až po designové kohoutky v koupelně?

Ať už dopadla chomutovská rekonstrukce sebelíp, tak byste nejspíš pěkně prohloupili, pokud byste za jeho koupi utratili více než 1 mil. Kč. Naopak i ten nejošklivější byt v centru Prahy byste pořídili jen velmi těžko pod 5 mil. Kč.

Vliv lokality na růst hodnoty díky rekonstrukcím

Pokud se rozhodujete před prodejem svého bytu, investovat pár desítek či stovek tisíc do rekonstrukce, tak nesmíte počítat s tím, že se vám ve všech oblastech vrátí stejně. Například ve zmíněném Chomutově je rozdíl v průměrné ceně bytů Před rekonstrukcí a Po rekonstrukci necelých 500 000 Kč. Naopak v některých částech našeho hlavního města je to více než 1 mil. Kč.

Ať už uvažujete o modernizaci bytu kdekoliv, níže je 5 úprav, které jeho hodnotu zvýší nejvíce. V různých oblastech však „nejvíce“ bude zastupovat rozdílné částky.

1) Vyzdění jádra

V případě, že stěny vaší koupelny a toalety tvoří umakart, tak jeho nahrazení skutečnou zdí kupující určitě ocení. Rozhodně se nepouštějte do rekonstrukce koupelny, aniž byste měli jádro vyzděné. Ačkoliv by nová koupelna na pohled mohla vypadat dobře, řadu kupujících by mohlo odradit, že příčky jsou stále původní.

Nutné je však podotknout, že pokud se pustíte do zdění jádra, tak nejspíš budete modernizovat i samotnou koupelnu, WC a pravděpodobně i kuchyň, neboť u mnoha původních bytů je kuchyňská linka připevněna právě na umakartovou příčku.

2) Rekonstrukce koupelny

Chcete-li rekonstrukcí zvýšit hodnotu bytu, tak je nutné si uvědomit, že se nesmí jednat jen o kosmetické úpravy (změna vzoru dlaždiček, jiný tvar vany apod.), ale o skutečné zlepšení funkčnosti. Pokud např. máte koupelnu, kterou jste před deseti lety kompletně předělávali a stále zvládne uspokojit klasické potřeby běžného člověka, tak další vylepšení takový vliv na cenu mít nebude. Přesněji řečeno ve většině případů menší, než kolik vás modernizace bude stát.

3) Rekonstrukce kuchyně

Pokud bychom sestavili žebříček místností v bytě, jejichž rekonstrukce bude stát nejvíce peněz, tak ve většině případů by kuchyň byla hned za koupelnou. Opět je nutné připomenout, že vliv na cenu bude závislý na tom, v jakém stavu byla kuchyň předtím.

Drahé značkové spotřebiče a materiály nepořizujte, pokud se byt chystáte okamžitě prodávat. Jejich hodnotu většinou kupci neocení. Výjimkou však může být, pokud byste prodávali výše zmíněný byt na Staroměstském náměstí. Zde by asi montovaná kuchyň z Ikey nebyla optimální volbou. U standardních bytů je však lepší řešit především účelnost.

4) Plastová okna

Ještě k tomu bytu v centru Prahy. Pokud se jedná o historickou budovu, tak sem, prosím, plastová okna nedávejte. Bylo by to,jak pěst na oko  V běžných „panelácích“ a jiných bytových domech však tento prvek kupující ocení, neboť díky němu klesají náklady na energie.

5) Zateplení domu

Tento druh rekonstrukce nejspíš bez pomoci majitelů ostatních bytů v domě nerealizujete. Pokud ale budete probírat na členské schůzi, zda investovat do zateplení, určitě svou ruku zvedněte.

Co naopak tržní hodnotu nezvýší (a nebo alespoň ne o moc)

Vymalování stěn (pokud zrovna nejsou otlučené, posprejované nebo plesnivé), výměna zachovalého nábytku nebo nové podlahy.

U podlah je problém s tím, že se těžko trefíte do vkusu nových majitelů. Někdo má rád teplý koberec, jiní trvají na pravých parketách a někdo se spokojí s kvalitním linem. Pokud jsou vaše podlahy v takovém stavu, že se bojíte zbytečného snížení hodnotu jinak krásného bytu, tak jejich rekonstrukci vyřešte tím nejlevnějším způsobem, který se do daného bytu hodí. To neznamená pokládku lina v našem historickém kousku v centru Prahy 

Nejnovější články