HomeAnalýzyBLACK FRIDAY - Výprodej začíná i na trhu s bydlením

BLACK FRIDAY – Výprodej začíná i na trhu s bydlením

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Za první 4 dny tohoto týdne bylo zlevněno přes tisíc bytů a domů. V průměru o 175 746 Kč. Největší zlevňování proběhlo v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji.

Předvánoční slevy letos nejspíš nepostihly jen spotřební zboží a nejrůznější služby, ale i byty a rodinné domy.

Od pondělí 19. do čtvrtka 22. listopadu jsme zaznamenali 1 059 inzerátů u nichž prodávají zlevňovali.

To je více než 3x tolik co předchozí týden (opět od pondělí do čtvrtka) a jen 2x méně než za celý říjen (v říjnu se zlevnilo 2 195 nabídek).

Největší snižování nároků prodávajících proběhlo v oblastech, kde jsou nemovitostí nejdražší – v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji (především v Brně). Zdá se, že právě zde kupující pocítili nejvíce regulaci ČNB, která bankám „doporučuje“, aby splátka dluhu nepřekročila 45 % čistého měsíčního příjmu žadatele. Přehled všech krajů naleznete v grafice níže.

Vybrali jsme pro vás i 10 nejvíce zlevněných nabídek v tomto týdnu. Rekord drží dům v Kutné Hoře, kde majitel dokonce přistoupil ke snížení ceny o více než polovinu. Nejvíce zlevněným bytem je 2+kk, 91m2 na Praze 6, kde cena spadla z 8 mil. Kč na méně než 5 mil. Kč. Za zmínku stojí určitě i tento byt na Praze 5, který se začal inzerovat před 206 dny za 26,6 mil. Kč a dnes se nabízí již „jen“ za 14 mil. Kč.

A proč je dobré vědět, která nemovitost se právě zlevnila? Prodávající nejspíš nemůže nalézt kupce, a tak by mohl být přístupnější k jednání o ještě lepších podmínkách. Přesný vývoj ceny u více než 18 000 bytů a domů na prodej objevíte díky Valuo Premium.

Zlevněné inezráty od 12. do 16. 11. vs. od 19. do 23. 11. 2018

Nejnovější články