HomeAnalýzyBydlení na metru zlevňuje. Nejlevněji seženete byt na Černém Mostě

Bydlení na metru zlevňuje. Nejlevněji seženete byt na Černém Mostě

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Poprvé od publikování našeho metro indexu v roce 2017 začaly ceny bytů v okolí pražské podzemky klesat, v některých lokalitách i o desítky procent. Zlevnění se týká všech tras, nejvíce se ale ceny propadly v okolí stanice Bořislavka, a to o 24 %. Nejdražší bydlení zůstává v centru Prahy u stanice Malostranská, i přes zlevnění zde ceny přesahují hranici 180 000 Kč/m2.

Již po sedmé jsme zanalyzovali ceny bytů u všech tří linek pražského metra. Podívejte se na naši aktualizovanou interaktivní mapu, kde je přehledně znázorněn vývoj cen bytů od roku 2017:

Mapa metra s cenami

Nejvíce zlevňovaly byty na trase A, v průměru o 12 %, na pomyslném druhém místě stojí trasa C, kde průměrné zlevnění činí 11 %. Byty v okolí žlutého metra zlevnily v průměru o 9 %.

Z celkového počtu 61 zastávek zůstalo pouze 6, kde si za bydlení oproti roku 2022 připlatíte. Jedná se o byty v okolí stanic Křižíkova (+3 %), Anděl (+2 %), Smíchovské nádraží (+3 %), Radlická (+1 %), Nádraží Holešovice (+2 %) a Vltavská (+2 %). U zastávky Želivského se ceny drží na loňských hodnotách, zbytek tras se ale ocitl v červených číslech.

Do naší analýzy jsme zahrnuli byty v osobním vlastnictví s podlahovou plochou 80 m2 ve stavu velmi dobrý, tzn. po kompletní rekonstrukci. Abychom mohli zohlednit stav a velikost, vycházeli jsme z nabídek z inzertních portálů.

Vybrali jsme pouze byty, které se nacházejí do 1 km od stanice metra, ve většině případů to však bylo dokonce jen do 400 m. Každoroční výjimku tvoří Letňany, kde jsme okruh rozšířili do 1,5 km. Pokud bylo potřeba vzít v úvahu i byty, které byly větší, nebo se v okolí metra prodávaly pouze novostavby, upravili jsme jejich cenu pomocí koeficientů.

Z loňských dat jasně vyplynulo, že 80metrový byt po rekonstrukci u metra pod 7 milionů Kč nekoupíte. Letos se ovšem karty obrátily a ceny na třech místech spadly pod tuto hranici. Nejlevněji lze pořídit byty v okolí stanic Černý Most, Stodůlky a Opatov.

Trasa A

Linka A si udržela post nejdražší trasy. 80metrový byt zde v průměru koupíte za 9 905 000 Kč. Oproti analýze z minulého roku zlevnily byty v okolí všech stanic, nejvíce v blízkosti Bořislavky (o 24 %) a Můstku (o 19 %). U jediného místa na celé trase se ceny drží na loňských hodnotách, a to u stanice Želivského.

Nejdražší bydlení zůstává u stanic Staroměstská a Malostranská, za byt v této lokalitě zaplatíte přes 14 000 000 Kč. Cena přesahující 100 000 Kč za m2 zde není výjimkou, nedosahují jí jen byty na okrajových stanicích.

Trasa B

Lidé žijící v okolí trasy B pocítili zlevnění nejméně, v průměru zde byty zlevnily o 9 %. 80metrový byt zde v průměru vyjde na 8 774 000 Kč. Rozdíl mezi okrajovými stanicemi a centrem je stále patrný, od Černého Mostu po Palmovku ceny za m2 zůstávají pod 100 000 Kč.

Největší snížení nabídkových cen se dotklo stanic v centru, a to Můstek, Národní Třída a Florenc. Nejdražší byty se nacházejí v okolí Náměstí Republiky, zde se ceny za m2 pohybují v průměru za 151 000 Kč. I tak si zde koupíte byt o 8 % levněji než loni.

Trasa C

Trasa C zůstává tou nejlevnější a stejně jako u linky B, je i zde vidět rozdíl v cenách v centru a na okrajových částech. Největší propad zaznamenali lidé v okolí stanic Kobylisy, Florenc, Pražského povstání, Budějovická a Opatov.

V posledním Metro indexu jsme spekulovali, zda ceny za m2 překročí hranici 100 000 Kč u všech stanic. Loni tato cenovka strašila kupující u 51 stanic z celkového počtu 61. Dnes je to realita “jen” pro 36 zastávek, zejména podél trasy metra A.

Vývoj na trhu s realitami pro vás stále sledujeme. Ještě před rokem by nikdo neřekl, že se situace takto dramaticky obrátí. Proto se nepouštíme do žádného věštění. Všechny naše analýzy jsou na základě skutečných dat.

Vyzkoušejte si náš výpočet. Registrujte se na https://valuo.cz/register

Nejnovější články