HomeAnalýzyCeny bytů dále rostou. Od října loňského roku někde i o více...

Ceny bytů dále rostou. Od října loňského roku někde i o více než 20 %.

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

I přes zpomalení ekonomiky a nejrůznější vládní omezení ceny nemovitostí dále rostou. Analyzovali jsme nabídky bytů v 7 největších městech Česka z posledního roku a zjistili, že všude jsou ceny výrazně vyšší než na podzim předchozího roku.

Vycházeli jsme z nabídek z toho důvodu, abychom byli schopni zohlednit stav nemovitosti, který v údajích na katastru není, a zároveň, aby data byla co nejaktuálnější (od doby, kdy se najde kupec, po zveřejnění transakční ceny na katastru běžně uběhne několik měsíců). Vědomi si toho, že ceny v inzerci mohou být nadhodnocené, jsem započítávali pouze nabídky, které v daném měsíci z realitních portálů zmizely a vždy jsme zohledňovali jejich poslední publikovanou cenu.

Aby data byla co nejvíce vypovídající, tak jsme porovnávali jen podobné nemovitosti a to byty o podlahové ploše od 60 do 90 m2 v osobním vlastnictví ve velmi dobrém stavu nebo po kompletní rekonstrukci. Vynechali jsme tak novostavby, které by mohly ve městech, kde se více staví, táhnou ceny nahoru.

Největší procentuální nárůst v uvedených městech jsme zaznamenali v Olomouci a Ostravě – přes 20 %. Naopak nejméně se změnily ceny v Plzni a v Praze.

Ceny bytů - vývoj do října 2019 do října 2020

Nutné je však poznamenat, že v hlavním městě stál 70metrový byt v osobním vlastnictví po rekonstrukci již loni v průměru přes 5,5 milionu Kč a to jsou ze statistiky vynechány ceny bytů v městských částech Praha 1 a Praha 2, kde jsou ceny ještě výrazně vyšší.

Ceny bytů v 7 největších městech Česka

Důvodů pro růst cen i v současné nelehké době může být několik. Vliv budou mít i velmi nízké úrokové sazby u bank. Zásadní však bude bezesporu neustále se ztenčující nabídka. Z následujícího grafu je patrné, že lidé hledající byt v jakémkoliv ze zmíněných měst mají menší výběr, než v loňském roce.

Vývoj počtu nabídek všech bytů na prodej

Největší pokles počtu bytů na prodej byl v Olomouci a to zhruba o polovinu. Zároveň v tomto městě jsme zaznamenali i nejvyšší růst cen.

Tato data nám ukazují, že pokud se na realitním trhu něco zásadního nezmění, tak je pokles cen nemovitostí velmi málo pravděpodobný.

Nejnovější články