HomeAnalýzyCeny bytů u stanic metra na okraji Prahy vzrostly za rok i...

Ceny bytů u stanic metra na okraji Prahy vzrostly za rok i o 30 %

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Již po páté jsme zpracovali přehled cen bytů u stanic pražského metra. Když jsme tuto analýzu dělali poprvé (v červnu 2017), tak bylo možné koupit 80metrový byt v osobním vlastnictví po kompletní rekonstrukci u 17 zastávek metra v průměru pod 5 mil. Kč. Dnes se podobné byty neprodávají u žádné ze stanic pod 6 miliónů.

I nyní, začátkem roku 2021, jsme se zaměřili na větší byty, které jsou v osobním vlastnictví a nacházejí se v naprosté většině do 1 km od stanice metra (při dostatku dat v okruhu 500m), mají podlahovou plochu od 65 do 95 m2 a prošly kompletní rekonstrukcí (stav jsme zjišťovali z nabídek na realitních portálech).

Jsou však místa, kde požadovaná kritéria nesplňovaly téměř žádné nemovitosti, které se prodávaly v posledních 4 měsících (od září 2020 do začátku ledna 2021). Pak jsme museli náš záběr trochu rozšířit. Jedná se však pouze o výjimky. Např. u stanice Letňany, která je uprostřed polí, jsme museli rozšířit okruh na 1,5 km. U Malostranské se prodávaly především větší byty s plochou 100 až 140 m2, takže bylo nutné do průměrné ceny za m2 vzít i některé z nich. U konečné zastávky na Zličíně se prodávaly téměř jen novostavby. V takovém případě jsme jejich cenu upravili koeficientem, který odpovídal průměrnému rozdílu v okolí mezi byty v novostavbě a po rekonstrukci.

Nejlevněji lze pořídit byty v okolí stanic Rajská zahrada a Střížkov, kde se m2 prodává za méně než 76 000 Kč. Naopak nejdražší lokalitou je okolí Malostranské, kde jsou ceny téměř 3x vyšší.

Ceny bytů u stanic metra v roce 2021

Největší nárůst cen oproti lednu 2020 jsme zaznamenali především na okrajích jednotlivých tras. Naopak u mnoha stanic v centru se prodávaly byty levněji než před rokem. V okolí zastávky Národní třída to bylo dokonce o více než 10 %. Můžeme pouze spekulovat, zda za to mohl koronavirus a s ním spojený úbytek turistů nebo fakt, že ceny již byly příliš vysoké. To, že ceny nemají již kam růst, však popírá stanice Malostranská, v jejímž okolí jsme zaregistrovali růst o 27%.

Ze všech tří tras je nejdražší bydlení podél trasy A. Za celých pět let našeho zkoumání se na tom nic nezměnilo. Oproti roku 2017 zde vzrostly ceny v průměru o 25 %. U stanice Skalka dokonce o 64 %.

Ceny bytů u trasy metra A

Především východní konec trasy B v okolí Černého Mostu patří dlouhodobě k tomu nejlevnějšímu v blízkosti metra. A to i přesto, že ceny zde za 5 let vzrostly o více než 40 %. Byty, které se v druhém čtvrtletí roku 2017 nabízely za 4,3 mil. Kč, teď mají cenovku 2 miliony vyšší.

Ceny bytů u trasy metra B

Pouze jednou jsme zaznamenali, že by se u některé ze stanic pražského metra prodávaly 80metrové byty po rekonstrukci v průměru pod 4 mil. Kč. Bylo to hned v roce 2017 u posledních tří zastávek trasy C – Chodov, Opatov, Háje. Dnes to již ani zdaleka neplatí. Ceny v okolí Opatova vzrostly za tu dobu o 70 %, což je nejvíce ze všech stanic. Nejen díky tomu drží červená trasa s průměrným růstem 31 % prvenství ve zdražování. Více než o polovinu dráže je i poblíž stanic Letňany, Kačerov, Roztyly, Chodov a Háje.

Ceny bytů u trasy metra B

Za poslední rok vzrostly ceny bytů v okolí podzemky o 14 %. Od roku 2017 to je o 41 %. U 24 z 58 stanic je cenovka nad 100 000 Kč za m2. A to jsme zkoumali ceny větších bytů. Ty menší mají většinou cenu za m2 ještě vyšší. Uvidíme příští rok, zda 6 až 7 mil. Kč za byt na okraji hlavního města je maximální částka, kterou může běžná rodina zaplatit.

Nejnovější články