HomeAnalýzyCeny bytů v 10 největších městech Česka vzrostly meziročně o 13 %

Ceny bytů v 10 největších městech Česka vzrostly meziročně o 13 %

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Jak se k 30. 6. na realitním trhu promítla omezení spojená s nemocí Covid-19? Ceny bytů stále rostou. Je to způsobeno především snižující se nabídkou. Ta klesla za poslední dva roky téměř o pětinu.

Z analýzy dat z nabídek bytů na prodej v 10 největších městech České republiky jsme zjistili, že omezení, která již od poloviny března zužují celou naší zemi, růst cen nemovitostí nijak nezpomalily. Pro porovnání jsme použili byty s podlahovou plochou od 60 do 90 m2, které jsou v osobním vlastnictví a ve velmi dobrém stavu nebo po kompletní rekonstrukci. To z toho důvodu, aby na průměrnou cenu měly co nejmenší vliv jiné faktury než lokalita, ve kterém se nemovitost nachází.

Jen za poslední rok vzrostly nabídkové ceny v Ústí nad Labem o pětinu. V porovnání s červnem 2018 to je dokonce o 50 %. Požadavky prodávajících se však zvyšují i v dalších městech. Za posledních 12 měsíců je to v průměru o 13 %. Za poslední 2 roky dokonce téměř o čtvrtinu.

Vývoj nabídkových cen bytů

Vývoj cen bytů v 10 největších městech Česka

A proč vycházíme z nabídkových cen? Abychom měli ta nejčerstvější data. Skutečné ceny evidované na katastru nemovitostí jsou až s jistým zpožděním. Není nic zvláštního, že od doby, kdy si prodávající s kupujícím „plácnou“, do veřejného zobrazení kupní ceny na katastru uběhne i několik měsíců.

Rozdíly mezi nabídkovými a skutečnými prodejními cenami jsou. Většinou se pohybují v jednotkách procent a značný vliv na ně má doba, po kterou byly nemovitosti inzerovány na realitních webech. Např. 50 % nemovitostí, které se nabízely méně než 30 dní, se prodalo za stejnou částku, která u nich byla v inzerci. Více jsme o tom psali v tomto našem článku, který jsme mohli dát dohromady díky tomu, že s námi sdílí data o uskutečněných obchodech desítky realitních kanceláří.

V současné době od data zveřejnění bytu na prodej do jeho zmizení z inzertních serverů uplyne v průměru 64 dní. Z dat o zhruba 2 000 realizovaných obchodech víme, že u bytů, které se nabízely 2 až 3 měsíce, je šance na slevu 55 %. Pokud k ní dojde, tak prodávající v průměru ochoten snížit cenu o necelých 7 %. Průměrná doba inzerce u bytů se za poslední 2 roky stále pohybuje mezi 60 až 75 dny. Není tedy pravděpodobné, že nyní by si kupující vyjednávali lepší podmínky, oproti tomu, co je v inzerci, než v předchozích pár letech.

Vývoj průměrné doby inzerce

Vývoj průměrné doby inzerce

Počet nemovitostí, ze kterých mohou kupující vybírat, se rok od roku ztenčuje. K červnu 2020 evidujeme v kategorii byty, rodinné domy, chaty a chalupy o 18 % méně nabídek, než tomu bylo v dubnu 2018. Z následujícího grafu je vidět, že propad v nabídce byl již v červnu 2019. Za poslední rok se však ještě prohloubil.

Vývoj počtu nabídek na prodej

Nabídek je na trhu stále méně a to žene ceny nemovitostí nahoru. Ještě je předčasné dělat závěry, zda pandemie koronaviru bude mít nějaký vliv na realitní trh. Červnová data nám však říkají, že nabídka je zatím tak nízká, že výrazný pokles cen v příštích několika měsících není pravděpodobný. Snížení by mohlo způsobit několik událostí. Výrazný nárůst nabídky díky výstavbě, což není reálné v horizontu několika měsíců. Značné zhoršení ekonomické situace, kdy by spousty vlastníků muselo prodávat svou střechu nad hlavou, jelikož nemají na splácení hypotéky a to se, doufejme, také nestane. V takovém případě by si i levnější bydlení stejně mnoho lidí nemohlo dovolit.

Nejnovější články