HomeAnalýzyCeny bytů vzrostly za poslední rok o více než 10 %. Nabídek...

Ceny bytů vzrostly za poslední rok o více než 10 %. Nabídek na prodej ubývá.

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

V Ústí nad Labem se prodávají byty o 35 % dráž, než tomu bylo v březnu 2018. V Praze je to o 11 % více. Plzeň je jediným z větších měst, kde ceny meziročně klesly. Počet bytů a domů na prodej je o 6% nižší, než tomu bylo loni ve stejnou dobu. Větší výběr mají jen kupující v kraji Karlovarském, Vysočina a v Hlavním městě Praze. Na velkém růstu cen v Ústeckém kraji bude mít jistě podíl i fakt, že se zde nabídka ztenčila o pětinu.

Vývoj ceny bytů

Při analýze vývoje cen ve vybraných dvaceti okresech České republiky jsme vycházeli z nabídek bytů o velikosti 50 až 90 m2, v osobním vlastnictví, které jsou buď v novostavbě nebo prošly kompletní rekonstrukcí.

V Praze se takové byty prodávají za 91 650 Kč/m2a v Teplicích za 16 202 Kč/m2.

Největší růst cen jsme zaznamenali v okresech Ústí nad Labem, Ostrava-město a Jihlava. Naopak okres Plzeň-město je jedinou ze zkoumaných oblastí, kde jsou požadavky majitelů nižší než před rokem.

 

Zlevňování nabídek

Březen byl po delší době prvním měsícem, kdy jsme odhalili více než 2 000 zlevněných nabídek. Naposledy to bylo v říjnu 2018. Stále ale prodávající méně slevují, než tomu bylo před rokem. To jsme zaznamenali dokonce 3 815 snížení cen.

 

Počet nemovitostí na prodej

Po prvních dvou měsících letošního roku se nepatrně zvýšil počet aktivních nabídek bytů a domů. Nicméně stále je to výrazně méně, než tomu bylo na jaře roku 2018. Meziročně evidujeme pokles počtu veřejných inzerátů 6 %. Nejznatelnější úbytek je v Ústeckém a Zlínském kraji. Naopak na Vysočině mají kupující větší možnost výběru než v březnu 2018.

Nejnovější články