HomeAnalýzyI v lednu ceny nemovitostí většinou rostly. Prodávající těží z toho, že...

I v lednu ceny nemovitostí většinou rostly. Prodávající těží z toho, že je méně nabídek než před rokem.

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Největší pokles cen bytů jsem zaznamenali v okresech Olomouc a Praha-západ. Naopak nejvíce zdražovaly byty v Brně, a to i přes nařízení ČNB, které zpřísňuje nároky na získání financování. Prodávající se zatím zlevňovat nechystají. Do karet jim hraje i fakt, že v nabídce je méně nemovitostí, než tomu bylo loni touto dobou.

Vývoj ceny bytů

Na vývoj ceny jsem se zaměřili ve 20 okresech a to u bytů po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě s plochou od 50 od 90 m2 v osobním vlastnictví. Největší nárůst jsme od září 2018 do ledna 2019 zaznamenali v okrese Brno-venkov, kde cena za m2 atakuje hranici 50 000 Kč. Pokles cen byl pouze u 6 okresů z této dvacítky. Naopak snížení cen o více než 5 % evidujeme v okresech Olomouc a Praha-západ.

Celková změna ceny za uvedené okresy je +1,81 % od září 2018 a +0,32 % od prosince 2018.

Tato čísla tedy zatím nenasvědčují tomu, že by zpřísnění podmínek pro získání hypotečních úvěrů, které začaly platit 1. 10. 2018 (psali jsme o nich zde), nějak zabránily zdražování bydlení.

Vývoj cen bytů v ČR k lednu 2019

Zlevňování nabídek

Majitelé nemovitostí zatím ke snižování ze svých požadavků příliš nepřistupují. Za leden jsme zaregistrovali pouze 1 770 zlevněných inzerátů, což je výrazně méně než byl měsíční průměr za rok 2018 (2 810).

Počty zlevněných nabídek nemovitostí k lednu 2019

Nové vs. stažené inzeráty

Aby ceny nemovitostí přestaly růst (nebo dokonce začaly klesat), je zapotřebí i zvýšení nabídky. To se však zatím nekoná. V lednu 2019 jsme evidovali o téměř 3 000 bytů a domů na prodej méně, než před rokem (34 848 vs. 32 006). Jedinými kraji, kde měli kupující meziročně větší výběr, jsou Hlavní město Praha a Plzeňský kraj.

Nové a stažené nabídky bytů a domů k lednu 2019

Nejnovější články