HomeAnalýzyCeny nemovitostí klesají. Propad je výraznější u realizovaných cen

Ceny nemovitostí klesají. Propad je výraznější u realizovaných cen

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Realizované ceny bytů i domů za posledních 6 měsíců klesly o 11 %. Do roku 2021 byly nabídkové a realizované ceny u bytů téměř stejné. Nůžky se viditelně začaly rozevírat už před začátkem roku 2022, kdy opadla poptávka po nemovitostech. Trh se začal obracet, hypotéky zdražovaly, ubývalo zájemců a nemovitosti k prodeji se tak hromadily na realitních portálech.

Pokud se prodávajícímu na nabídku ozve jen jeden vážný zájemce, má větší šanci, že si dohodne slevu. Ještě v loňském roce byl ale fenomén úplně opačný. Zájem o nemovitosti byl tak velký, že se běžně pořádaly aukce. Nebylo tak výjimkou, že se nemovitost nakonec prodala za vyšší částku, než za jakou byla inzerována.

Ceny nemovitostí klesají

Ceny bytů dosáhly svého vrcholu v březnu 2022, kdy se m2 prodával v průměru za 78 727 Kč. Inzerovaná cena se pohybovala na 81 331 Kč/m2, rozdíl mezi nabídkou a realizovanou cenou byl 3,31 %. Ceny domů dosáhly maxima o dva měsíce později, v květnu 2022, s průměrnou cenou 39 645 Kč za m2. Domy se tou dobou nabízely za 40 986 Kč/m2. 

Vývoj nabídkových a realizovaných cen bytů v Česku

Vývoj nabídkových a realizovaných cen domů v Česku
Z grafů “Rozdíl mezi nabídkovými a realizovanými cenami” je patrné, k jakému procentuálnímu zlevnění dochází po ukončení inzerce. V roce 2021 byly dokonce v případě bytů prodejní ceny vyšší než ty v inzerátech. Situace se začala obracet na konci roku 2021. Nyní je rozdíl mezi realizovanou a poslední inzerovanou cenou 6 %.

Rozdíl nabídkových a realizovaných cen bytů

Pokud se ale podíváte na ceny na realitních portálech teď, tak skutečné prodejní ceny budou pravděpodobně ještě nižší. Ve čtvrtém kvartálu roku 2022 se 16 % nabídek bytů zlevnilo v průběhu inzerce, a to v průměru o 290 000 Kč. Rok předtím to bylo jen 10 %.

U domů je patrný dlouhodobý rozdíl mezi cenami realizovanými a nabídkovými. I tady se ale křivky čím dál víc oddalují. Rozdíl mezi nabídkovými a realizovanými cenami u domů je téměř 7 %.

Rozdíl nabídkových a realizovaných cen domů

Data jasně ukazují, že dlouhodobě klesá počet prodejů. Meziroční změna v rámci celé České republiky je -26 %. Tím, že klesá počet uskutečněných prodejů, tak se nabídky hromadí na realitních serverech. Od prosince 2021 počet nabízených bytů v Česku stoupl o 103 %. 

Počet prodejů bytů dle ČÚZK začal na konci roku 2022 opět stoupat. Příští měsíce teprve potvrdí, zda se trh obrátil, nebo se jedná o krátkodobý výkyv.

Vývoj cen nájmů

Vývoj počtu prodejů dle ČÚZK

Počet nabídek v inzerci zaznamenal v posledním měsíci pokles. Ten může být ale způsoben i tím, že lidé často v prosinci inzerci přeruší, aby měli přes Vánoce méně starostí. Zda se poptávka opravdu začala zvedat, uvidíme až v únoru z lednových dat.

Vývoj počtu nabídek bytů v inzerci

Výše nájmů rostla až do Q3/2022, kdy dosáhla svého vrcholu. V současné chvíli si za pronájem nejvíce zaplatí lidé v Praze, kde je cena 354 Kč za m2, republikový průměr je 261 Kč za m2. 

VVývoj cen nájmů bytů

18 % nabídek bytů k pronájmu zmizí z inzerce již v prvních 14 dnech. Před rokem to bylo 16 %. Průměrná doba inzerce se meziročně zkrátila z 36 dnů na 33.

Vývoj počtu aktivních nabídek bytů na prodejPočet aktivních nabídek bytů na pronájem se po velkém propadu v dubnu 2022 pomalu stabilizuje. 

Jak se bude dál trh s realitami vyvíjet, ukážou až lednová data. Rozhodně ale vidíme, že nevyšly věštby a predikce, které tvrdily, že ceny nemovitostí nepřestanou stoupat. Realitní trh se nedá jednoduše predikovat. 

Nejnovější články