HomeRadyPro kupujícíČNB zpřísnila kritéria - Na větší byt v Praze budete muset mít...

ČNB zpřísnila kritéria – Na větší byt v Praze budete muset mít příjmy přes 40 000 Kč čistého

Datum:

Podobné články

BLACK FRIDAY – Výprodej začíná i na trhu s bydlením

Za první 4 dny tohoto týdne bylo zlevněno přes...

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti

Máte vyhlédnutý byt či dům, ale nevyhovuje vám cena?...

Návratnost investice do nájemního bytu ve velkých městech

Koupit a pronajímat byt v Brně, nebo v Ústí?...

Nová pravidla ČNB zpřísní nároky na žadatele o hypotéku. Např. při koupi bytu na Praze 1 budete muset vydělávat přes 80 000 Kč čistého. V okrajových částech zhruba polovinu. Podívejte se na přehled všech 10 pražských městských částí.

Jak informoval server ihned.cz, ČNB od 1. října 2018 zpřísní kritéria pro získávání hypotečních úvěrů. Splátka dluhu nově nesmí přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu a celkové zadlužení 9násobek čistého ročního příjmu.

Co to znamená v praxi pro lidi, kteří si chtějí koupit bydlení v Praze, kde jsou ceny dlouhodobě nejvyšší v ČR? Podívali jsme se na průměrné ceny bytů po rekonstrukci o velikosti 80 m2v jednotlivých městských částech.

Nejlevnější bydlení je v současné době na Praze 10, kde je možné zmíněný byt v osobním vlastnictví pořídit za zhruba 5 300 000 Kč. Když vezme v úvahu, že již dříve ČNB nařídila bankám, aby naprostá většina nových úvěrů byla jen do 80 % hodnoty nemovitosti, tak musíte mít našetřeno minimálně 1 060 000 Kč (+ 4 % na daň z nabytí nemovitosti). 

Pokud budeme počítat s úrokovou sazbou 2,5 % p. a. a splatností 30 let, tak pro splnění prvního pravidla (splátka může být max. 45% čistého příjmu) musíte bance doložit, že si měsíčně přijdete alespoň na 37 229 Kč. Druhé pravidlo (celkový dluh nepřesáhne 9násobek čistého ročního příjmu) na vás v tomto případě bude klást ještě větší nároky. Měsíčně si musíte vydělávat více než 39 259 Kč.

Podrobná data pro jednotlivé městské části naleznete níže.

 

Nejnovější články