HomeAnalýzyJak se liší ceny středně velkých bytů v jednotlivých krajích

Jak se liší ceny středně velkých bytů v jednotlivých krajích

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Připravili jsme pro vás žebříček jednotlivých krajů podle toho, jak hluboko budete muset sáhnout do kapsy v případě, že si budete chtít pořídit středně velký byt po rekonstrukci. Jelikož většina lidí nemá k dispozici tolik vlastních finančních prostředků, tak jsme i spočítali, kolik by byla případná splátka hypotéky.

„Průměrná cena bytů v Praze vzrostla na 75 000 Kč/m2.“ Možná jste se již setkali s podobnými statistikami. Poměrně často se objevují na mnoha předních zpravodajských webech i v tištěných periodikách. Společně však mají jeden vážný nedostatek. Při výpočtu se míchají jablka s hruškami. Garsonky s pětipokojovými apartmány i staré panelákové byty s těmi v luxusních novostavbách.

Výsledné hodnoty, tak nemusí ovlivňovat jen ochota kupujících zaplatit za obdobný byt v různých lokalitách jiné ceny, ale i struktura nemovitostí, které se v dané oblasti vyskytují.

Uveďme si to na příkladu. Ve městě A se díky snadnému získání stavebních povolení začne s obrovskou výstavbou menších bytů (u garsonky 25 m2 je většinou cena za m2 větší než u apartmánu o rozloze 150 m2). Ve městě B lze naopak stavět jen obtížně, a tak většinu volných bytů tvoří jen ty středně velké a často ještě před rekonstrukcí.

Pokud budeme vycházet pouze z průměrných cen za celé oblasti, tak město A velmi pravděpodobně převálcuje město B. Pokud bychom se však podívali v obou lokalitách pouze na 60metrové  byty před rekonstrukcí, tak čísla budou nejspíš úplně jiná.

A přesně takto jsme postupovali při našem porovnání cen v jednotlivých krajích. Žádné míchání několika druhů ovoce ani ničeho jiného. Jen byty v osobním vlastnictví po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě a o velikosti 50 až 70 m2.

A jak to dopadlo? V Praze zaplatíte přes 4,5 miliónu korun. V případě, že si budete brát hypotéku (80 % z ceny nemovitosti s úrokem 2,29), se zavážete 30 let splácet téměř 15 000 Kč (pokud by se celou dobu nezměnila úroková sazba).

Mezi pátým Plzeňským a dvanáctým Jihočeským krajem není rozdíl ani 400 000 Kč. Což svědčí o podobných cenách na většině území Česka. Na jedné straně se jim však vymyká Praha a Brno se svým okolím a na straně druhé kraj Moravskoslezský s Ústeckým, kde rodinné byty stále pořídíte v hodnotě kolem jednoho miliónu korun.

 

 

Nejnovější články