HomeAnalýzyJaké jsou rozdíly v cenách bytů v osobním a družstevním vlastnictví

Jaké jsou rozdíly v cenách bytů v osobním a družstevním vlastnictví

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Jak se liší ceny bytu v osobním a družstevním vlastnictví? Někde můžete ušetřit i přes 400 000 Kč. V jiných městech jsou ceny téměř totožné. Připravili jsme pro vás kompletní přehled v 9 největších městech v ČR mimo Prahy.

Koupi družstevního bytu si nemůže dovolit každý, protože vám na něj banky běžně hypotéku neposkytnou. Pokud nemáte připravenou celou kupní částku ve vlastních zdrojích, tak o hypotéku můžete žádat pouze v případě, že budete ručit jinou nemovitostí, která v osobním vlastnictví je, nebo pokud se zavážete, že kupovaný byt bude do určité doby převeden do osobního vlastnictví (obvykle do 12 měsíců).

Pokud však splňujete některou z výše uvedených podmínek, tak na koupi bytu můžete ušetřit statisíce korun. Podívali jsme se, jak se liší ceny v 9 největších českých městech mimo Prahy (na tu dojde příště) mezi byty v osobním a družstevním vlastnictví. Abychom nemíchali jablka s hruškami, tak jsme vždy porovnávali ceny středně velkých bytů (50 až 70 m2), které jsou po kompletní rekonstrukci.

Procentuálně největší rozdíly jsou v Ústí nad Labem, kde 60metrový družstevní byt pořídíte o více než 40 % levněji než obdobný ve vlastnictví osobním. Naopak v Plzni a Olomouci jsou ceny téměř shodné. Kompletní přehled cen naleznete v obrázku níže.

 

Nejnovější články