HomeAnalýzyKde bydlet, když potřebujete každý den dojíždět do Prahy? Aktualizováno pro rok...

Kde bydlet, když potřebujete každý den dojíždět do Prahy? Aktualizováno pro rok 2020

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Ze 13 měst s více než 10 000 obyvateli se dostanete hromadnou dopravou do centra Prahy za méně než 60 minut. Někde jsou ceny bytů i poloviční oproti těm v hlavním městě. Zjistili jsme odkud se vám nejvíce vyplatí dojíždět za prací do Prahy.

Po roce jsme pro vás opět aktualizovali přehled měst, ze kterých je dobrá dostupnost veřejnou dopravou do Prahy.

Do porovnání jsem použili pouze byty o rozloze 70 až 90 m2, v osobním vlastnictví, které prošly kompletní rekonstrukcí a nabízely se k prodeji v průběhu roku 2019. Tak byla zjištěna průměrná cena za m2 a ta následně vynásobena 80. Pro znázornění vývoje cen byla použita stejná analýza, kterou jsme publikovali v únoru 2019. Za poslední rok vzrostly ceny v 15 městech v okolí Prahy v průměru o 13 %.

Průměrná cena za byt v Praze byla odvozena totožně, jen byly brány v úvahu pouze byty nacházející se v městských částech Praha 3 až Praha 10. Záměrně byly vyloučeny nemovitosti na Praze 1 a 2, kde jsou ceny mnohem vyšší a mohly by tak zkreslovat výsledky. Vyšlo tak, že 80metrový byt po rekonstrukci lze v Praze pořídit v průměru za 7 240 000 Kč.

Kde bydlet, když potřebujete dojíždět do centra

Pomocí webu idos.cz jsme zjistili dojezdové časy ve všedním dnu mezi 7. a 9. hodinou ranní z měst, ze kterých je možné se do hodiny dostat na Václavské náměstí v Praze. Ještě před dvěma lety jich bylo 15. Letos už je doba dopravy z Nymburka a Poděbrad lehce nad 60 minut.

Při zohlednění doby strávené cestou a rozdílu v cenách bytů se nejvíce vyplatí dojíždět z Čelákovic a Kralup nad Vltavou. Ceny bytů jsou zde téměř poloviční a hromadnou dopravou se do centra hlavního města dostanete shodně za 34 minut. Každá minuta dojíždění vám tak ušetří přes 100 000 Kč.

 

 

Kde bydlet, když vám stačí dojíždět jinam

Ne všichni však musí každý den dojíždět na Václavské náměstí. A pak je tu ještě otázka, zda cena za pořízení bytu bude opravdu o tolik nižší, aby vám vyrovnala dobu strávenou v hromadné dopravě v příštích několika letech. Proto jsme následně zjistili průměrné ceny bytů v okolí stanic, kam se dostanete autobusem či vlakem z výše uvedených měst.

Vzali jsme v úvahu, že byste dojížděli do práce příštích 30 let, 200 dní v roce a každý z těchto dnů vždy tam a zpět. Dle rozdílu v cenách bytů v Čelákovicích a v okolí pražské stanice Hlavní nádraží vyšlo, že každá hodina ve vlaku vám ušetří 1 277 Kč. Naopak dojíždění z Poděbrad na Černý most bude vykoupeno pouze 113 Kč za hodinu.

 

 

Nejnovější články