HomeAnalýzyKolik ušetříte každou minutou dojíždění, když si pořídíte byt v Praze?

Kolik ušetříte každou minutou dojíždění, když si pořídíte byt v Praze?

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Je lepší koupit si byt blíže práci, nebo raději dojíždět z okraje města? Ceny bytů v jednotlivých lokalitách Prahy se liší i o několik miliónů korun. Jak si tedy správně vybrat nové bydlení, abyste dojížděním ušetřili co možná nejvíce peněz?

Vybrali jsme 25 oblastí v Praze a spočítali, za kolik se tu v průměru prodává 80metrový byt v osobním vlastnictví, který prošel kompletní rekonstrukcí nebo je v novostavbě.  Z toho 16 z nich leží přímo na jedné ze tří tras metra. Zbylých 9 lokalit jsou okrajovými částmi s dobrou dostupností hromadné dopravy. Pomocí internetových stránek Dopravního podniku hlavního města Prahy (dpp.cz) jsme zjistili, kolik trvá doprava mezi těmito oblastmi. Jedná se o celkem 300 kombinací.

Tabulku pod mapou využijte následovně: v řádku si najděte místo, kam musíte dojíždět (např. práce) a v jednotlivých sloupcích pak uvidíte, kolik minut vám zabere cesta z jednotlivých míst. Např. na Křižíkovu se dostanete z Černého mostu za 15, z Vysočanské za 7 a z Můstku za 4 minuty.  Nejvíce času by vám zabralo dojíždění mezi Suchdolem a Uhříněvsí, a to 67 minut.

 

 

Odkud kam se vám vyplatí dojíždět nejvíce?

Abychom zjistili, z jakých oblastí se ještě vyplatí dojíždět, spočítali jsme pro všechny kombinace míst rozdíly v průměrných cenách bytů. Tyto hodnoty jsme pak vydělili počtem minut, které zabere dojíždění.

Na Černém Mostě a v Radotíně se nacházejí nejlevnější byty v Praze, proto v těchto částech dojížděním nic neušetříte. Pokud ale pracujete u Vysočanské, koupí bytu na Černém Mostě vám každá minuta dojíždění ušetří 180 000 Kč. To znamená, že pokud cestujete 2x za den (tam a zpět), 200x za rok po dobu 30 let, pak vám hodina strávená v metru ušetří 900 Kč. Pokud tedy nevyděláváte alespoň 900 Kč za hodinu, vyplatí se vám přestěhovat se ke konečné stanici linky metra B.

Abyste se v tabulce vyznali, používejte ji stejně jako tu předchozí. Pokud máte v řádku zápornou hodnotu, pořízení bydlení v daném sloupci vám peníze ušetří. Pokud se tam nachází hodnota kladná, budete si muset připlatit. Pro každý řádek jsme vyznačili 3 oblasti, které vám ušetří nejvíce peněz. Např. v případě Dejvické vám minuta dojíždění z Depa Hostivař ušetří 87 100 Kč, z Kobylis 97 300 Kč a z Pankráce dokonce 101 500 Kč.

 

Nejnovější články