HomeAnalýzyRozdíly v cenách bytů před a po rekonstrukci v 70 českých okresních...

Rozdíly v cenách bytů před a po rekonstrukci v 70 českých okresních městech

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Není velkým překvapením, že ve stejném městě za podobný byt zaplatíte více, když je po rekonstrukci. A přestože opravy vyjdou po celé České republice přibližně stejně draho, budou mít na výslednou cenu nemovitosti pokaždé jiný vliv. Jaký? To vám hned vysvětlíme.

Prohlédli jsme si prodejní ceny bytů o velikosti 60 m2 v osobním vlastnictví v 70 okresních městech po celém Česku. Vynechali jsme z nich pouze Prahu a Brno, protože ceny v městských částech obou těchto velkých měst by se výrazně lišily.

Nejprve jsme zjistili cenu bytů po kompletní rekonstrukci. To znamená, že mají novou koupelnu, kuchyň a okna (výměny koberců nebo dveří už nebývají tak finančně náročné). Poté jsme se podívali na ceny nemovitostí, které v posledních zhruba 25 letech žádnou modernizací neprošly. Velkou část z nich tvořily staré panelové byty s původním umakartovým jádrem.

A náš závěr? Největší rozdíl v cenách těchto dvou kategorií je v Karlových Varech. To je z části způsobeno velmi drahými byty v centru, které většinou skupují zahraniční klienti. Investice vložené do rekonstrukcí se dobře vrací i prodávajícím v Mělníce, Teplicích, Kutné Hoře a v Benešově.

Jiná situace je v Bruntálu, Strakonicích, Žďáru nad Sázavou nebo Sokolově. Tady se vám vyplatí koupit už zrekonstruovaný byt, protože rozdíl v cenách je tu v průměru necelých 200 000 Kč. Za takovou částku byste jen velmi těžko zmodernizovali vše od koupelny po kuchyň.

 

Nejnovější články