HomeAnalýzyValuo.cz index 07/2017 – pořadí měst dle cen bytů

Valuo.cz index 07/2017 – pořadí měst dle cen bytů

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Kolik bytů po rekonstrukci si koupíte v Chomutově za cenu jednoho rozměrově podobného na Praze 1?  Více než 11!

V současné době máme údaje o téměř 40 000 bytech, které se za posledních 6 měsíců prodávaly nebo prodaly na území České republiky. A tyto informace si rozhodně nechceme nechávat pro sebe. Proto vznikl Valuo.cz Index.

Co je Valuo.cz Index

Při tvorbě indexu jsme se drželi dvou zásad. Zaprvé nechceme míchat jablka s hruškami. Nedávno jste na jednom z předních českých zpravodajských webů (který navíc patří mezi ty důvěryhodnější) mohli nalézt článek ukazující průměrné ceny bytů v krajských městech. Jednalo se však o průměry za všechny byty v těchto oblastech. Garsonky společně se 4kk o 100m2 a staré panelákové byty před rekonstrukcí dohromady s těmi, kam majitelé investovali statisíce do modernizace. My jsme se rozhodli do porovnání brát pouze byty, které si jsou podobné. V našem případě středně velké s obyvatelnou plochou od 70 do 90m2, které jsou buď po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě.

Zadruhé chceme, aby byl index maximálně srozumitelný. Proto jsme běžně uváděné ceny za metr čtvereční nahradili průměrnou cenou za byt o ploše 80m2. Je snazší si představit rozdíl v ceně, když víte, že byt v Olomouci stojí 3 mil. Kč a v Ostravě 2 mil. Kč, než u průměrných cen 38 000 Kč/m2 a 25 000 Kč/m2.

Pořadí okresních měst v ČR dle cen bytů

V Praze je blaze, ale draze. To u bytů platí dvojnásob. A to doslova. Průměrná cena bytů v Praze (průměr za městské části 1 až 10) je 2x až 3x větší než v přilehlých okresních městech ve Středočeském kraji. Naopak nejlevněji je v kraji Ústeckém, kde se hned 4 města umístila mezi 10 nejlevnějšími v celé ČR.

Nejnovější články