HomeAnalýzyDo důchodu s miliony – vyplatí se vám pronájem, nebo investice do...

Do důchodu s miliony – vyplatí se vám pronájem, nebo investice do vlastní nemovitosti?

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Lidé v České republice výrazně preferují nemovitost, ve které žijí, vlastnit. Pro některé je to jistota, pro druhé investice. Spočítali jsme, že v některých lokalitách vám bydlení v podnájmu může zajistit miliony na důchod. 

Podle nejčerstvějších dat 79 % obyvatel žije ve vlastním*. Koupě nemovitosti je krok, který se vám ale nemusí vždy vyplatit. Nejprve je nutné si uvědomit, která z variant je pro vás výhodnější. Většinu jako první napadne finanční hledisko. Proto jsme se ve Valuu zaměřili na vývoj cen a porovnali, jak se mění hodnota nemovitostí a výše nájmů pro byty s podlahovou plochou 75 m2 ve velmi dobrém stavu a v osobním vlastnictví.

Porovnání cen nájmů a koupí v letech 2019 a 2021

Z tabulky je patrné, že ceny nemovitostí za poslední dva roky raketově vzrostly. U cen nájmů není trend ve všech městech stejný. Většiny míst se týká zdražení nájemného do 10 %. Nejvýraznější změny zaznamenali obyvatelé v Děčíně (19,81 %), ve Znojmě (18,66 %) a v Kolíně (17,72 %). Měsíční nájem naopak klesl např. v Praze (-8,19 %) a v Karlových Varech (-5,19 %).

Jak zjistit, kdy se vám vyplatí pořídit si vlastní bydlení, nebo pronájem? Ukazatelem může být podíl ročního nájmu z prodejní ceny. Při jaké hodnotě se vám spíš vyplatí pronájem oproti hypotéce závisí na několika faktorech: výše úroků z hypotéky, inflace a zhodnocení úspor. V případě, že úrok hypotéky činí 3 %, inflace se pohybuje na 2,5 % a podaří se vám investovat s 5% úrokem, tak se bydlení v nájmu vyplatí, pokud za něj za rok zaplatíte max. 2,8 % z ceny nemovitosti.

V takovém případě si díky rozdílu mezi nájmem a splátkou hypotéky během 30 let našetříte tolik peněz, že budete mít prostředky na bydlení dalších 20 let.

Např. 75metrový byt v cihlovém domě na Praze 6 stojí v průměru 9 557 100 Kč. Banky po žadatelích o hypotéku většinou požadují, aby měli vlastní prostředky ve výši 20 %, tj., 1 911 420 Kč. Výše úvěru by tak byla 7 645 680 Kč a při splatnosti 30 let a úroku 3 % vychází splátka na 32 234 Kč.

Teď si představte, že za nájem v tom samém bytě zaplatíte 19 650 Kč (bereme jen nájem bez poplatků, protože poplatky musíte platit i ve vašem vlastním bytě). Rozdíl mezi splátkou hypotéky a měsíčním nájemným činí 12 584 Kč. Pokud se rozhodnete pro bydlení v pronájmu, můžete investovat své úspory, které byste jinak dali za koupi a k tomu každý měsíc přidat rozdíl mezi nájemným a splátkou hypotéky. Při 5% zhodnocení byste tak po prvním roce měli již 2 062 434 Kč. 

Po 30 letech, kdy byste jinak doplatili hypotéku, máte naspořeno 13 216 175 Kč (v dnešních cenách je to 6 183 641 Kč, v případě 2,5% inflace). Tyto peníze vám vydrží dalších 30 let v důchodu i přesto, že z nich každý měsíc platíte zvyšující se nájem.

Naspořené prostředky za 30 let splácení hypotéky

Když se budeme dívat na podíl ročního nájmu z prodejní ceny jako na ukazatel, zda se vyplatí nemovitost koupit, nebo pronajmout, jasně nám z tabulky vyplývá, že je v České republice stále výhodnější nemovitost vlastnit.

Výjimkou je Praha, kde se průměrná hodnota podílu ročního nájmu z prodejní ceny dostala pod 2,8 %. Při takových cenách se již koupě nemusí z finančního hlediska vyplatit.

Podíl nájmu z prodeje

Podíl nájmu z prodeje v Praze

Pokud vás zajímá, jestli je pro vás výhodnější si nemovitost zakoupit, nebo pronajmout, připravili jsme si pro vás kalkulačku, kam zadáte parametry a hned uvidíte, jaká varianta je pro vás lepší:

Kalkulačka koupě vs pronájem 

Vlastnit nemovitost má své nesporné výhody, po splacení hypotéky vám domov zůstane, nemáte tak obavy z vystěhování a majetek po vás mohou zdědit třeba vaše děti. Navíc je možné si úrok z hypotéky odečíst z daní. 

Neměli bychom ale opomenout plusy, které s sebou nese život v nájmu: nemusíte řešit opravy a údržbu, o to by se měl starat majitel. Např. v Praze je nájemné často nižší než splátka hypotéky, a když si právě tento rozdíl budete spořit (ideálně s úrokem 5 %), tak výpadek příjmů neznamená, že přijdete o střechu nad hlavou. Samozřejmě jsou zde i nevýhody: pronajatý byt si nepřestavíte k obrazu svému, a je třeba si uvědomit, že výše nájemného roste s inflací.  

Rozhodnutí, kde a jak žít je na každém z nás. Lidé mají různé preference a různé možnosti. Pokud si chcete spočítat cenu nemovitosti, nebo výši pronájmu, využijte k tomu Valuo Profi: spočítat odhad hned.

*data o bydlení ve vlastním, nebo v nájmu jsme čerpali z Eurostatu zde

Nejnovější články