HomeAnalýzyPrvní čísla – Jak zatím ovlivnil koronavirus realitní trh v Česku

První čísla – Jak zatím ovlivnil koronavirus realitní trh v Česku

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Analyzovali jsme veřejné nabídky nemovitostí, abychom zjistili, jaký vliv měla opatření vlády související s koronavirem na realitní trh k 31. 3. 2020, tedy zhruba dva týdny od nařízení karantény. Prodejní ceny nemovitostí jsou zatím beze změn, ale důsledky lze pozorovat například na počtů aktivních inzerátů.

Prodejní ceny bytů zatím žádných změn nedoznaly. To ilustruje graf mapující vývoj nabídkových cen u bytů o podlahové ploše od 60 do 90 m2 v osobním vlastnictví, které jsou buď po kompletní rekonstrukci nebo ve velmi dobrém stavu. Za posledních rok ceny ve čtyřech největších městech Česka, vytrvale rostly. Mírně zastavily až v únoru tohoto roku. V Praze se tak nabízí m2 těchto bytů za zhruba 100 000 Kč. V případě Ostravy je to zhruba 33 000 Kč.

Vývoj prodejních cen nemovitostí v souvislosti s koronavirem

Vzhledem k tomu, že průměrná doba, po kterou se nemovitosti na prodej inzerují, je od 2 do 4 měsíců v závislosti na lokalitě a typu nemovitosti, tak se nedalo příliš očekávat, že po 14denní karanténě začnou prodávající panikařit a budou tak ochotni akceptovat o desítky procent nižší ceny. I když na burzách jsme toho svědky v poslední době mohli být.

Na co však opatření omezující pohyb a fungování mnoha odvětví vliv měla, to je vývoj počtu aktivních nabídek nemovitostí na prodej. Zaměřili jsme se na rezidenční typy nemovitostí jako jsou byty, rodinné domy, chaty a chalupy. Zde je vidět, že již pár dní po prvních prokázaných výskytech nemoci COVID-19 v Česku značně začalo ubývat nabídek k prodeji.

Ke konci března jsme jich tak evidovali o 7 % méně než k 12. únoru tohoto roku.

Vývoj počtu nemovitostí na prodej

7% se může zdát jako nepatrný pokles. Nutné je si však uvědomit, že běžně v jarních měsících počty nabídek po zimě naopak stoupají. Reálně tak můžeme počítat s tím, že bez událostí posledních týdnů by byla nabídka o více než 10 % větší.

Na pokles inzerovaných nemovitostí má značný vliv především nedostatek nových nabídek. Např. ve třetím březnovém týdnu jich přibylo téměř o čtvrtinu méně než v polovině února. Propad není tak znatelný jen díky tomu, že již nabízené nemovitosti z internetu nemizí. Ve stejném týdnu prodávající ukončili o 15 % méně nabídek než v týdnu od 12. do 18. února.

Vývoj počtu nových a ukončených nabídek k prodeji

Dopad na trh nájemného

Na rozdíl od prodejů se počty nabídek bytů na pronájem v celorepublikovém měřítku nijak nemění. Naopak oproti únoru se jejich počet mírně zvýšil.

Vývoj počtu nemovitostí na pronájem

Velký nárůst jsme zaznamenali především v oblastech, kde se hodně nemovitostí nabízelo ke krátkodobému pronájmu, zejména turistům.

Třeba na Praze 1 je o 60 % více nabídek, než tomu bylo v polovině února.

Nárůst nad 10 % za posledních 6 týdnů v Praze evidujeme ještě v městských částech Praha 2, Praha 3 a Praha 8, která je blízko centra především díky Karlínu.

Vývoj počtu nemovitostí na pronájem v Praze

V oblastech, kde tolik nemovitostí ke krátkodobému pronájmu nebylo, počet nabídek spíše klesá.

Na rozdíl od prodejních cen, kde se omezení související s nemocí Covid-19 do cen nepromítlo, u nájemného již první poklesy zaznamenány jsou. Stejně jako u prodejů jsme analyzovali vývoj nabídkových cen u bytů o podlahové ploše od 60 do 90 m2, které jsou buď po kompletní rekonstrukci nebo ve velmi dobrém stavu. Pro odhalení drobných rozdílů jsme zkoumali inzeráty pronájmů v jednotlivých městských částí v Praze.

Vývoj cen nájemného v Praze

Velký nárůst nabídek pronájmů na Praze 1 stlačil ceny v průměru o 12 %. Požadavky pronajímatelů klesají však i v dalších městských částech a to i tam, kde se běžně tolik nemovitostí přes Airbnb nenabízí, jako je Praha 4 nebo Praha 9.

Jak se situace spojená s pandemií Koronaviru vyvine, bude záležet na tom, jak dlouho opatření s ní potrvají a jaký budou mít dopad na ekonomiku. V případě delších omezení se může stát, že prodávající začnou akutněji potřebovat peníze z prodeje a budou tak ochotněji akceptovat snížení ceny. V případě poklesu zaměstnanosti může přibýt i lidí, kteří si nebudou moci dovolit platit vysoké hypotéky a začnou se poohlížet po levnějších variantách bydlení. Skutečné dopady však bude možné sledovat za několik týdnů až měsíců. My vás však o vývoji budeme pravidelně informovat 😉

Nejnovější články