HomeNezařazenéJak vyřešit ubytování až 10 000 uprchlíků za 166 Kč na osobu...

Jak vyřešit ubytování až 10 000 uprchlíků za 166 Kč na osobu za den

Datum:

Podobné články

Realitní kongres 2021

Letos v říjnu proběhl Realitní kongres. Setkání realitních makléřů,...

Jak výhodně ministr Arenberger k bytu na Praze 1 přišel

Oslovila nás Česká televize, abychom pro pořad 168 hodin...

Podle dat z katastru se loni prodalo 9 % více domů než rok předtím

Prozkoumali jsme data z katastrálního úřadu o prodaných bytech...

Názory odborníků: Jakým směrem se budou ubírat ceny nemovitostí

Hospodářské noviny nás spolu s dalšími 6 analytiky a...

Každý den prchají před válkou tisíce lidí, kteří opustili své domovy. Jen do České republiky jich zatím dorazilo přes 200 000. Volná místa, kam tyto lidi ubytovat, rychle dochází. Vláda v těchto chvílích řeší, jak finanční podporou motivovat soukromý sektor.

Ve Valuo jsme analyzovali počty volných bytů, které jsou se aktuálně veřejně nabízí k pronájmu, a to ve všech okresních městech v republice. Pro určení průměrných cen jsme použili veřejné nabídky, jejichž inzerce byla ukončena mezi 15. prosincem 2021 a 15. březnem 2022. Několik okresních měst jako Semily nebo Prachatice jsme museli vynechat kvůli nedostatku dat. U bytů jsme nezohledňovali stav, pouze jsme vyloučili novostavby, které se většinou pronajímají dráž než starší byty. Ceny jsou počítány bez záloh na energie.

Ceny se liší nejen podle lokality, ale i podle velikosti bytu. Např. v Děčíně se pronajímají malé byty za 203 Kč/m2, střední za 159 Kč/m2 a větší za 138 Kč/m2. Nejlevnější okresní města s větším počtem volných bytů z pohledu pronájmů jsou Karviná, Děčín, Opava a Most.

Byty jsme rozdělili do třech kategorií:

  • malé: 20 až 39 m2
  • střední: 40 až 60 m2
  • velké: 61 až 90 m2

Nájemní ceny bytů v okresních městech

Za předpokladu, že v malých bytech by mohli bydlet 2 lidé, ve středních 3 lidé a ve větších 4 lidé, tak ve 22 okresních městech v Česku průměrné nájemné ve středně velkém bytě nestojí ani 100 Kč na osobu za den. V případě větších bytů je takových měst 34. Průměrná cena nájmu za 50metrový byt je 11 863 Kč/měsíc. Při třech lidech to představuje náklad 132 Kč na osobu na den.

Nájemní ceny bytů v okresních městech

Nejvíce volných bytů dle velikosti jsou ty střední, tj. 2+1 nebo 2+kk. Jen v Praze jich je přes 800. V celém Česku pak přes 2 000. Započítány jsou jen ty veřejně inzerované. V případě, že by dvě třetiny majitelů pronajalo své byty těmto válkou zasaženým lidem, tak se bavíme o více než 10 000 lidech, kteří by tu mohli bydlet v důstojných podmínkách za rozumné peníze.

Za předpokladu, že bychom k ceně nájmu přičetli 25 % na zálohy na energie, tak by ubytování zhruba 10 000 lidí vyšlo na 50 mil Kč. Tj. 166 Kč za osobu na den.

Okresní města dle volného počtu bytů na pronájem

Valuo se již čtyři roky snaží zpřehlednit trh s nemovitostmi. V této době je to ještě důležitější právě proto, aby se co nejméně stávalo, že jedni budou vydělávat na utrpení druhých. Proto nově umožňujeme odhad ceny pronájmu zcela zdarma a bez registrace na adrese valuo.cz/odhad-najmu.

Nejnovější články

Předchozí článek