HomeAnalýzyKolik ušetříte na hypotéce dojížděním po Praze?

Kolik ušetříte na hypotéce dojížděním po Praze?

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Jak se u hypotéky liší jednotlivé splátky, pokud ve vlastních zdrojích máte 1; 1,5 nebo 2 miliony Kč? A je výhodnější si vzít hypotéku na byt poblíž pracoviště, nebo raději v jiné městské části a za prací dojíždět? Vyřešili jsme to za vás. Zde máte přehled toho, kolik se dá na hypotéce ušetřit dojížděním mezi jednotlivými částmi Prahy.

Trochu jsme ještě doplnili tento náš článek o tom, kolik ušitříte při pořízení bytu v jednotlivých částech Prahy. Nejdříve jsme zjistili, jaký je rozdíl ve splátkách, pokud ve vlastních zdrojích máte 1 mil., 1,5 mil., nebo 2 mil. Kč. K tomu, abyste jako klienti získali sazbu 2,5%, se kterou kalkulujeme, je nutné mít ve vlastních zdrojích alespoň 20% ceny nemovitosti. V následující tabulce vidíte rozdíly ve splátkách v jednotlivých oblastech Prahy. Na 20% ceny bytů v některých částech nedosáhnou ani 2 mil.  Kč. Přišli jsme na to, že pokud budete vlastnit 1,5 mil. a pořídíte si byt na Černém Mostě, budete měsíčně splácet 10 866 Kč. Pokud se nezmění úrokové sazby za 30 let splácení, přeplatíte více než 1,1 mil. Kč. Pokud si pořídíte stejný byt na Andělu, měsíční splátky budou přibližně o 13 tisíc vyšší a přeplatek se vyšplhá do výše 2,5 mil. Kč.

Pokud se vám zdá nereálné našetřit i milion Kč, pak je tu možnost půjčit si tuto částku na nezajištěný úvěr u stavební spořitelny. Ty sice půjčují jen 800 tisíc, ale můžete vše vyřešit tak, že si vy i váš partner/ka (pokud pořizujete byt ve dvou) půjčíte 500 tisíc. Ne všechny banky toto tolerují, protože se nejedná o vlastní zdroje, přesto to pro některé z nich není překážkou. Takto půjčený milion budete splácet po dobu 18 let ve výši 7 200 Kč. Tuto částku je potom potřeba přičíst k uvedené splátce hypotéky.

Nakonec jsme vypočítali, kolik na hypotéce ušetříte dojížděním v případě, že vlastníte 1,5 mil. ve vlastních zdrojích. Postupovali jsme tak, že rozdíl v měsíční splátce jsme vydělili 40 cestami (dojíždíte 2x denně 20x za měsíc) a minutami dojíždění. Výsledek jsme pak vynásobili 60 minutami, abychom zjistili, kolik ušetříte za hodinu cesty MHD. 

V tabulce níže můžete vidět, že pokud pracujete na Andělu a pořídíte si byt na Černém Mostě, každá hodina strávená v metru vám ušetří 783 Kč. Když si stejný byt pořídíte v Kobylisích, ušetříte dokonce 864 Kč za hodinu. Pokud nemá tedy hodina vašeho času cenu alespoň 864 Kč, vyplatí se pořídit si byt právě tam a do práce dojíždět.

Nejnovější články