HomeRadyNávodyManuál – 6 kroků, jak koupit nemovitost

Manuál – 6 kroků, jak koupit nemovitost

Datum:

Podobné články

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti

Máte vyhlédnutý byt či dům, ale nevyhovuje vám cena?...

Návratnost investice do nájemního bytu ve velkých městech

Koupit a pronajímat byt v Brně, nebo v Ústí?...

Typy odhadů ceny nemovitosti

Tržní odhad, znalecký posudek, odhad z cenových map nebo online...

Vybrali jste si již nemovitost, kterou chcete koupit? Výborně! V následujících bodech se podrobně dozvíte,

co musíte zařídit, aby na Vásm mohla být oficiálně přepsána. Celý postup jsme připravili tak, aby byl pro obě strany co nejjednodušší, ale zároveň i nejbezpečnější.

1. Kontrola ceny nemovitosti

Přesvědčte se, jaká je skutečná tržní hodnota nemovitosti, kterou jste si vybrali. Může se stát, že Vám prodávající bude nemovitost nabízet pod cenou, což by snad nikoho neurazilo, nebo nad cenou, což by byla ta méně příjemná možnost. K tomu Vám úplně postačí odhad na Valuo.cz, který je zcela ZDARMA.

Spočítat odhad zdarma

2. Kontrola Listu vlastnictví

Zkontrolujte si List vlastnictví, který Vám poskytne katastrální úřad. Můžete nahlédnout i na http://nahlizenidokn.cuzk.cz. Za pár korun tu můžete online koupit i oficiální List vlastnictví, kde naleznete i podrobné popisy k tomu, co máte uvedené v pouhém plánu. Ověřte, zda se jména vlastníků shodují se jmény uvedenými v dokumentu. Listina Vás také ubezpečí, že Vámi vybraný byt či dům nenese žádná právní rizika, jako je věcné břemeno, exekuce nebo zástavní práva a informuje Vás i o probíhajících řízeních.

3. Rezervační smlouva

Rezervační smlouva je rozhodně správný krok jak pro kupujícího, tak pro prodávajícího. Ochrání Vás před tím, aby si prodávající nerozmyslel prodej bez udání důvodu a naopak. Měla by být stejně výhodná pro obě strany, proto trvejte na tom, abyste rezervační poplatek skládali Vy i prodávající, nebo ani jeden. Návrhy smluv na internetu oproti kupní smlouvě sice nemusí takovým rizikem. Přesto Vám doporučujeme, abyste o sepsání požádali advokáta. Mohlo by se Vám totiž stát, že smlouva nebude platná, a nepřinese tak výhody ani pro jednoho z Vás.

4. Financování

Pokud Vám nepostačí vlastní zdroje a potřebujete si část peněz půjčit, neváhejte se obrátit na naše hypoteční poradce. Připraví pro Vás porovnání nabídek hypoték i stavebních spořitelen od více než deseti institucí.

5. Způsob platby

Je několik způsobů, jak zaplatit nemovitost. K těm nejběžnějším z nich patří platba po podpisu kupní smlouvy, platba po převodu vlastnického práva nebo úschova. My Vám rozhodně doporučujeme úschovu. Jedná se o to, že si společně s prodávajícím zvolíte úschovu, tu může představovat notář, advokát nebo banka, kam pošlete peníze ještě předtím, než na Vás bude přepsaná nemovitost. Druhá strana Vaše peníze dostane až poté, co bude nemovitost přepsaná na Vás. Poplatek za úschovu činí většinou 0,2% z kupní ceny a zpravidla si ho prodávající s kupujícím dělí půl napůl.

6. Převod vlastnického práva

A teď to nejdůležitější! Abyste se oficiálně stali vlastníky, musí být tato změna zapsána na katastrálním úřadu. Na katastrální úřad musí být doručená kupní smlouva s úředně ověřenými dopisy (ověříte je u notáře, advokáta nebo na Czech Pointu) a Návrh na vklad vlastnického práva, kde podpisy ověřené být nemusí. Úkon má za úkol většinou prodávající. Za zápis je poplatek 1 000 Kč, domluvte se tedy s druhou stranou, kdo jej uhradí.

Nejnovější články