HomeNezařazenéNajít kupce na nemovitost trvá o pětinu déle než loni

Najít kupce na nemovitost trvá o pětinu déle než loni

Datum:

Podobné články

Jak vyřešit ubytování až 10 000 uprchlíků za 166 Kč na osobu za den

Každý den prchají před válkou tisíce lidí, kteří opustili...

Realitní kongres 2021

Letos v říjnu proběhl Realitní kongres. Setkání realitních makléřů,...

Jak výhodně ministr Arenberger k bytu na Praze 1 přišel

Oslovila nás Česká televize, abychom pro pořad 168 hodin...

Podle dat z katastru se loni prodalo 9 % více domů než rok předtím

Prozkoumali jsme data z katastrálního úřadu o prodaných bytech...

Průměrná doba inzerce bytů vzrostla z 57 na 69 dní. Nejrychleji najdete kupce v Pardubicích a Brně. Naopak prodej bytu v Karlových Varech vám zabere v průměru 3 měsíce.

Ceny nemovitostí rostou, ale sehnat kupujícího je stále těžší. Naznačují to jak data o počty poskytnutých hypotečních úvěrů, tak i průměrná doba inzerce.

Podle Fincentrum hypoindexu banky poskytly v březnu 6 664 hypotečních úvěrů, což je o více než 25% méně než tomu bylo ve stejném měsíci v roce 2018. V lednu a únoru 2019 byl meziroční pokles ještě větší. Více se dozvíte v tomto článku.

My jsme se podívali na to, jak dlouho museli prodávající nabízet své nemovitosti na realitních webech. Do porovnání jsme vzali pouze byty ve 13 krajských městech, které zmizely z nabídky v některém z kvartálu od 1. 1. 2018 do 31. 3. 2019.

V prvním čtvrtletí roku 2018 byly byty na prodej vyvěšeny v průměru 57 dnů. Ve stejném období letos to bylo již 69 dní, což je o pětinu déle.

Nejrychleji najdou prodávající kupce v Pardubicích a naopak nejdéle jim to trvá v Karlových Varech.

Ve druhé části jsme rozdělili nabídky do jednotlivých kategorií, abychom zjistili, které typy nemovitostí se prodávají nejrychleji. Ve výpočtech jsme použili data o inzerátech, který byly ukončeny od ledna 2018 do března 2019.

Dle očekávání, se rychleji prodají byty než domy (2 vs. 3 měsíce). Obdobně velký hlad je po nemovitostech v původním stavu i těch po kompletní rekonstrukci nebo novostavbách.

Nejnovější články