HomeAnalýzyNájmy podražily o 5 % od doby, co se zpřísnila kritéria pro...

Nájmy podražily o 5 % od doby, co se zpřísnila kritéria pro žadatele o hypotéku

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

V říjnu 2018 Česká národní banka zpřísnila kritéria na žadatele o hypoteční úvěry. Řada lidí si tak vlastní bydlení již nemohou dovolit a to tlačí ceny nájemného nahoru. Zpravodajský web idnes.cz nás požádal o analýzu cen nájemného před a po tomto nařízení. Podívali jsme se tedy na vývoj nájmů v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Liberci a to ve 4 kategoriích (menší a střední byty v novostavbách a starších domech).

Nejvíce rostly nájmy v Plzni a Liberci. Naopak nejméně v Praze, kde již předtím jste zaplatili za byt v novostavbě o velikosti 60 m2 téměř 18 000 Kč (s poplatky přes 20 000 Kč). Tyto vysoké částky nejspíš nutí lidi stěhovat se dál za město a to nejen kvůli koupi vlastního bydlení, ale už i nájmu.

Nejvíce rostly ceny v Plzni a Liberci.

Naopak nejméně v Praze, kde již předtím jste zaplatili za byt v novostavbě o velikosti 60 m2 téměř 18 000 Kč (s poplatky přes 20 000 Kč). Tyto vysoké částky nejspíš nutí lidi stěhovat se dál za město a to nejen kvůli koupi vlastního bydlení, ale už i nájmu.

 

Vývoj doby inzerce pronájmů

Kromě vývoje cen jsme se zaměřili i na to, jak dlouho musí pronajímatelé svůj byt nabízet, aby našli nájemníka. V Brně a Ostravě se tato doba zkrátila, což naznačuje větší „hlad“ po nájmech a ještě větší růst cen v příštích měsících. Naopak v Praze a Liberci se doba prodloužila o 3 resp. 5 dní. Pronajímatelé zde nejspíš již dostatečně zareagovali na rostoucí zájem a své požadavky značně upravili.

Jak se budou vyvíjet prodejní i nájemní ceny v budoucnu bude záviste na mnoha proměnných. Bude se opravdu stavět více bytů, jak slibovalo mnoho politických stran před volbami? Usnadní zákony výstavbu developerům, aby nemusely čekat x let než vůbec mohou kopnout do země? Budou i nadále podstatnou část nových bytů kupovat lidé na investici, nikoliv na vlastní bydlení? Zlepší se veřejná doprava, aby lidem nevadilo bydlet kousek za městem?

Nejnovější články