HomeAnalýzyNejlevnější byty na metru jsou na Černém mostě

Nejlevnější byty na metru jsou na Černém mostě

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Po roce a půl jsme opět analyzovali ceny bytů u stanic metra v Praze. V květnu 2018 jsme informovali o prudkém růstu, kdy průměrné zvýšení cen překročilo 10 % a u čtvrtiny stanic byty podražily dokonce o více než 20 %. I tentokrát jsme zaznamenaly vyšší ceny, než v přechozím období. Růst však zpomalil. Ačkoliv tentokrát porovnáváme delší období (1,5 roku oproti 1 roku), ceny se v průměru zvýšily „jen“ o 7 %.

V květnu 2018 jste pořídili 80metrový byt v osobním vlastnictví po kompletní rekonstrukci do 5 miliónů Kč v okolí 7 stanic metra. V lednu 2020 to je již jen u jedné. Průměrná cena za byt nedosahuje této částky pouze na Černém mostě. Přitom první Metro index z května 2017 zaznamenal 18 stanic metra s průměrnou cenovkou zmíněných bytů pod 5 mil.

Ceny se začínají vyrovnávat

Nejvyšší růst je možné vidět u okrajovějších stanic metra, kde ještě nedávno byly ceny nižší, např. Chodov, Roztyly, Kačerov, Hloubětín nebo Letňany. Naopak v centru a blízkém okolí, kde bylo velmi drahé bydlení již dříve, ceny spíše stagnovaly nebo dokonce klesaly, např. u stanic metra Křižíkova, Florenc, Staroměstská nebo Malostranská.

Pravděpodobně i movitější lidé již nemají na pořízení nemovitostí centru naší metropole a musí tak nakupovat ve vzdálenějších oblastech a tím se zde zvyšuje poptávka, která tlačí ceny vzhůru.

Z čeho jsme vycházeli

Při výpočtu jsme vycházeli z cen bytů s podlahovou plochou od 70 do 90 m2, které prošly kompletní rekonstrukcí, nabízely se k prodeji od října do prosince 2019 a jsou max. 1 km od stanice metra (ve většině případů, to však bylo dokonce jen do 400 m). Abychom při výpočtech mohli zohlednit i stav nemovitosti, tak jsme museli vycházet z nabídkových cen, jelikož u realizovaných cen na Katastrálním úřadu není stav nemovitosti v době prodeje uveden. Vědomi si toho, že u nabídek mohou být nereálné ceny, jsme vyřadili všechny byty, které se nabízely déle než 4 měsíce.

ceny bytů u metra

Nejnovější články