HomeAnalýzyOdkud se vám vyplatí dojíždět za prací do Prahy?

Odkud se vám vyplatí dojíždět za prací do Prahy?

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Ve větších městech v okolí Prahy ušetříte za byt s 80 m2 i více než 4 mil. Kč, přesto se zvládnete dostat do samého centra hlavního města do 60 minut. Každá minuta dojíždění vám může ušetřit přes 1 000 Kč po dobu následujících 30 let. Podívejte se, kde v okolí Prahy se vám vyplatí usadit.

Ceny bytů v Praze neustále rostou. Máte zde však dobrou práci a zároveň chcete ušetřit za bydlení? Tak právě pro vás jsme již v únoru 2018 našli 15 měst s více než 10 tisíci obyvateli, ze kterých se do 60 minut dostanete veřejnou dopravou do samotného centra naší metropole. Nyní jsme pro vás tato data aktualizovali a objevili několik zajímavostí. V Praze rostly ceny bytů rychleji než v jejím o okolí a do 60 minut se dostanete na Václavské náměstí již jen z 12 měst (dojezdový čas z Nymburka, Poděbrad a Kutné Hory je nyní přes hodinu).

Při výpočtu jsme postupovali následovně. Pomocí webu idos.cz jsme jich našli celkem 15 měst, ze kterých je možné se dostat na Václavské náměstí v Praze (v únoru 2018, o rok později již jich je jen zmíněných 12). Následně jsme spočítali průměrné ceny za byt o rozloze 80 m2 v osobním vlastnictví a po kompletní rekonstrukci v každém z nich. Tuto částku jsme porovnali s průměrnou cenou za obdobný byt v Praze. Zde jsem zahrnuly jen byty v městských částech Praha 3 až Praha 10, protože v centru jsou ceny výrazně vyšší a z okrajových částí se do centra dostáváte mnohdy delší dobu než z okolních měst.

Kde bydlet, když potřebujete dojíždět do centra

Nejvíce se vám vyplatí na Václavské náměstí dojíždět ze Slaného, kde vám každá minuta dojíždění díky vysokému rozdílu v cenách ušetří 103 333 Kč. Následují Kralupy nad Vltavou a Kolín. Naopak nejméně ušetříte, pokud se přestěhujete do Poděbrad.

Růst cen bytů (80m2 po rekonstrukci) v Praze byl za rok 2018 přes 23 %. Více podražily nemovitosti již jen v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi (25,41 %). Více než o pětinu vzrostly ceny ještě v Kladně, Kolíně a Roudnici nad Labem. Jediným městem z naší patnáctky, kde jsme zaznamenali cenový pokles, je Kutná Hora.

 

 

Kde bydlet, když vám stačí dojíždět jinam

Co když ale nepotřebujete každý den trávit na Václavském náměstí? V následujícím přehledu jsme se zaměřili na to, kam vás dovezou spoje z výše uvedených měst. Poté jsme spočítali ceny bytů (dle zmíněných parametrů) v okolí těchto stanic.

Pokud pracujete v okolí pražského Hlavního nádraží, nejvíce se vám vyplatí bydlet v Čelákovicích. Jedna minuta dojíždění vám totiž ušetří 292 692 Kč. Pokud byste tuto trasu museli absolvovat 2x denně (tj. tam a zpět) 200x za rok po dobu 30 let, pak vám hodina strávená ve vlaku ušetří 1 463 Kč, pokud nepočítáme jízdné. Dá se tak říci, že pokud hodina vašeho času nemá hodnotu alespoň 1 000 Kč, vyplatí se vám v tomto případě bydlet mimo Prahu.

 

 

Nejnovější články