HomeAnalýzyPodle dat z ČÚZK se za prvních 8 měsíců prodalo v České...

Podle dat z ČÚZK se za prvních 8 měsíců prodalo v České republice 33 682 bytů a 6 339 domů

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Počty prodaných domů a bytů oproti roku 2020 vzrostly, v některých okresních městech i o 100 %. Nejvíce se prodávalo v Praze, kde majitele jen za prvních 8 měsíců změnilo 12 694 bytů, což je víc než třetina ze všech prodaných bytů v republice.

Ve Valuu jsme se tentokrát věnovali počtu prodaných bytů a domů v okresních městech. Prozkoumali jsme data z katastru o všech prodejích, ke kterým došlo v období ledna až srpna v rozmezí let 2019–2021. V roce 2019 se prodalo 30 169 bytů, v kovidovém roce 2020 je patrný mírný pokles, majitele změnilo „jen“ 29 247 bytů. Letos počet prodejů přesáhl hranici 33 tisíc, konkrétně 33 682.

U počtu prodaných domů vidíme naprosto totožný trend, nejméně se jich prodalo v roce 2020 (5 184), naopak nejvíce v roce 2021 (6 339).

Graf počet prodejů v celé republice

Vycházeli jsme z dat ČÚZK (Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního), která jsou pravidelně každý měsíc zveřejňována. Zaměřili jsme se na klasický prodej, tedy na ten, který proběhl na základě kupní smlouvy. Z dat jsme vyřadili ty nemovitosti, které byly zabaveny soudním exekutorem, nebo byly darovány.

Tabulka počty prodejů bytů

Nejvíc bytů se za poslední dva roky prodalo v Praze, Brně, Plzni a Ostravě, nejméně naopak v Semilech, Prachaticích a Domažlicích. Nejvyššího meziročního nárůstu z okresních měst dosáhla Břeclav, a to o 179 %. Než ale způsobíme senzaci, je potřeba upozornit, z jakých dat se vycházelo: v Břeclavi se v loňském roce prodalo 111 bytů, zatímco v roce 2021 ve stejném období o 199 bytů více, tedy 310. Pro porovnání v Praze se v roce 2020 prodalo 11 019 bytů a o rok později 12 614 bytů (2021). Meziroční nárůst je zde pouhých 15 %.

Značný procentuální nárůst oproti roku 2020 zaznamenala města Karviná (93 %), Svitavy (88 %) a Jindřichův Hradec (80 %). Najdeme i místa, kde počet prodaných bytů oproti loňskému roku klesl. Do záporných hodnot se dostalo celkem 21 okresních měst, např. Prachatice (-74 %) a Pelhřimov (-42 %).

Tabulka počty prodejů domů

Domů se v posledních dvou letech prodalo 16 752 v rámci celé České republiky. Nejvíce v Praze, Brně a Ostravě. Podobně jako bytů se domů nejméně prodalo v Prachaticích, Bruntále a Semilech. Největší nárůst oproti stejnému období v roce 2020 jsme zaznamenali především v Domažlicích (o 150 %), dále v Kutné Hoře (123 %) a Jičíně (100 %). Opět je třeba upozornit, že tak vysoký procentuální nárůst má na svědomí rozdíl 15 prodaných domů. V roce 2020 se v Domažlicích prodalo 10 domů, zatímco v roce 2021 jich bylo 25.

Největší meziroční pokles počtu prodaných domů byl v Rokycanech (-46 %), Prachaticích (-44 %) a Strakonicích (-43 %).

V metropoli se prodalo v období od ledna do srpna v letech 2019 až 2021 celkem 34 553 bytů a 3 195 domů. To je bezesporu nejvíce z celé republiky.

Připravili jsme si pro vás přehled 72 měst, kde jsme převedli počet prodejů nemovitostí na 1000 občanů. Konkrétní počty obyvatel jsme zjišťovali z Českého statistického úřadu.

Mapa počet prodejů nemovitostí v ČR

Z dat ČÚZK jsme zjistili, že se v Karlových Varech prodalo v daném období roku 2021 nejvíce bytů na 1000 obyvatel z celé ČR. Na tuto skutečnost jsme se zeptali odborníků z řad realitních makléřů působících právě v Karlových Varech.

„Hlad po koupi bytů je patrný již od roku 2019, korona a čas po ní tento trend jen akcelerovala. Specifická část trhu v Karlových Varech jsou byty ruskojazyčných majitelů, kteří se aktuálně nemají do ČR ani jak dostat. Ti nabyli byty před mnoha lety za vysoké ceny, šanci prodat mají jen s vysokou ztrátou. Za původní cenu jsou tyto byty neprodejné. Pozor, tyto byty tvoří jen malou část celkového bytového fondu v Karlových Varech, celkem je tu přes 21 tisíc bytů.” říká realitní makléř Jiří Brož.

„Velmi zásadní podíl na prodejích v Karlových Varech tvoří investoři z Prahy. Velmi drahé nemovitosti v okolí kolonády, kde ceny dosahují i 200 000 Kč za m2 a stále čekají na své majitele, budou muset zřejmě zlevnit.“ doplňuje realitní makléř Zdeněk Maňkoš.

Nemovitost jako druh investice je téma, kterému jsme již věnovali v tomto článku zde. Jak je tomu konkrétně v Karlových Varech? “Dříve byl podíl tzv. investičních bytů výrazně menší, v posledních měsících bych odhadoval, že tvoří většinu. Dovolím si to vykládat jako prosté uložení peněz „do cihly“ z obavy o ztrátu hodnoty peněz a v naději na další růst ceny bytů. Tradiční model investičního bytu s výnosem z nájmu se ztrácí.” dokládá pan Brož.

Podle makléřů z Karlových Varů může být za velkým počtem prodejů v poměru k počtu obyvatel právě hlad po investici. Byty zde nakupují hlavně lidé z Prahy, kteří využívají tyto nemovitosti především jako víkendové bydlení. Oproti koupi chalupy má koupě apartmánu několik výhod, jsou výrazně snazší na údržbu a nemusí se řešit např. oprava střechy, nebo zalévání zahrady.

Zajímá vás kolik nemovitostí se prodalo ve vašem okolí? Zjistěte to jednoduše v Mapě prodejů. Stačí se zdarma registrovat na Valuo.cz.

Nejnovější články