HomeAnalýzyPodle dat z katastru se loni prodalo 9 % více domů než...

Podle dat z katastru se loni prodalo 9 % více domů než rok předtím

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Prozkoumali jsme data z katastrálního úřadu o prodaných bytech a domech v předchozích dvou letech. Oproti roku 2019 se loni prodalo jen o 9 bytů více. U domů byl nárůst o více než 4 500. K nejvíce prodejům došlo tradičně v Praze a Brně. Naopak nejméně jich bylo stejně jako v roce 2019 v okresech Jeseník, Prachatice a Rokycany.

Katastrální úřad pravidelně zveřejňuje informace o všech prodaných nemovitostech v Česku. Ne všechny nemovitosti však změnily svého majitele formou klasického prodeje, jak napovídá údaj o typu listiny, který označuje dokument, na základě kterého došlo k převodu práv. Pro analýzu počtu prodejů jsme proto použili pouze ty, které mají uvedený typ “Smlouva kupní”. U domů jsme zahrnuly jen ty rodinné a rekreační s číslem popisným nebo evidenčním.

Pouze ve 3 okresech se loni neprodalo celkem ani 500 bytů a domů. Jsou jimi Jeseník, Prachatice a Rokycany. Naopak v Praze se jen bytů prodalo přes 16 000.

Počet prodaných bytů a domů dle okresů v roce 2020

Ačkoliv Rokycany patří již delší dobu k místům, kde se nemovitostí prodává nejméně. Zároveň se jedná o okres, kde došlo meziročně k největšímu nárůstu, a to o 39 %. Počty prodaných bytů a domů se zvýšily o více než čtvrtinu i v okresech Strakonice, Karviná a Vyškov. Naopak o desetinu méně prodejů zaznamenalo Uherské Hradiště, Mělník, Tachov a Náchod.

Porovnání počtu prodaných bytů a domů dle okresů v roce 2020 a 2019

Pronajímatelé bytů v centru Prahy se jich nezbavují

Po zaměření se na jednotlivé městské části v Praze jsme zjistili, že majitelé bytu v centru, které často slouží k ubytování turistů, je ani navzdory pandemie koronaviru nezačali prodávat. Na Malé Straně, Starém i Novém městě se prodalo loni méně bytů než v roce 2019, kdy bylo cestování bez problémů. Jedinou oblastí v centru, kde došlo k nárůstu, je Josefov. Zde se však loni prodalo pouhých 14 bytů a o rok dříve 11.

Vývoj počtu prodaných bytů a domů v Praze

Nejvíce prodaných bytů bylo v Libni a na Žižkově. Největší nárůst zaznamenaly Dolní Měcholupy, kde se prodalo 5x více nemovitostí než v roce 2019. Celkem 250 bytů a 28 domů.

Katastrální území, kde soud v roce 2020 zabavil nejvíce bytů a domů

Jak již bylo řečeno, ne všechny nemovitosti změnily svého majitele na základě běžného a dobrovolného prodeje. Celkem 2 220 bytů a domů mělo uvedeno v typu smlouvy “Usnesení soudu o udělení příklepu v exekučním řízení…”, nebo “Usnesení soudního exekutora…”, což je o 14,6 % méně než v roce 2019.

Počet bytů a domů zabavených soudem v roce 2020

Nejvíce zabavených bytů a domů bylo v Ústeckém kraji. Nachází se zde hned 10 z 20 katastrálních území, kde došlo k nejvíce prodejům na základě rozhodnutí soudu nebo soudního exekutora.

Nejnovější články