HomeAnalýzyProč rostou ceny nemovitostí

Proč rostou ceny nemovitostí

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Poslední roky rostou ceny nemovitostí napříč celým Českem. Jen v roce 2020 vzrostly požadavky prodávajících u bytů v průměru o 15 %. Nejvíce stouply ceny v Královéhradeckém kraji a to o 29 %. Jediným krajem, kde se v prosinci 2020 inzerovaly byty levněji než začátkem téhož roku, byl Karlovarský.

Vývoj cen bytů na prodej v roce 2020

U pronájmů je situace jiná. Ceny na většině území spíše stagnovaly. V Praze dokonce klesly o 11 %.

Vývoj cen bytů na pronájem v roce 2020

Čím to bylo způsobené? Podívali jsme se kromě cen i na vývoj nabídky (počtu nemovitostí na prodej) a poptávky (průměrné doby od zveřejnění inzerátu po jeho zmizení) za delší období. Konkrétně jsme porovnali první čtvrtletí roku 2019 s posledním v roce 2020.

Ceny bytů na prodej vzrostly všude. Naopak průměrná doba inzerce se všude zkracuje. Na začátku roku 2019 to bylo téměř 3 měsíce a koncem loňského roku již jen 69 dní. To značí větší zájem ze strany kupujících. Růstu cen napomáhá i ztenčující se nabídka na většině území České republiky. Koncem roku 2020 jsme evidovali o téměř 10 % méně nemovitostí na prodej než začátkem roku předešlého.

Změny prodejních cen, počtu nabídek a doby inzerce v letech 2019 a 2020

Proč ale tak výrazně nerostlo i nájemné? I z pohledu dvouletého časového období v téměř všech krajích byl růst cen menší než 10 %. Zde je odpověď.

Změny nájemních cen, počtu nabídek a doby inzerce v letech 2019 a 2020

Průměrná doba inzerce se prodlužuje a to značí menší poptávku. Proti výraznému růstu nájemného hovoří i čísla o nabídce. Na rozdíl od prodejů jsme u pronájmů registrovali v posledním čtvrtletí roku 2020 o 3,7 % více inzerátů, než tomu bylo na začátkem roku 2019.

Za růstem cen nemovitostí mohou být samozřejmě i jiné faktory, jako klesající sazby hypoték, které podporují poptávku. To má vliv na zkracující se dobu inzerce a jsem u znovu u toho, co nám říkají výše uvedená data. Jak se učí v základech ekonomie, pokud roste poptávka a zároveň klesá nabídka, tak ceny rostou. A přesně toho jsme svědkem na realitním trhu v posledních letech.

Nejnovější články