HomeAnalýzyPrůměrná cena za byt na Áčku překročila 11 milionů

Průměrná cena za byt na Áčku překročila 11 milionů

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Ceny bytů v okolí pražského metra rostou, v některých lokalitách i o desítky procent ročně. Na trase zelené podzemky je už jen 6 zastávek, u kterých koupíte byt za méně než 10 milionů korun. Post nejdražší zastávky letos získala stanice Staroměstská, kde byty oproti roku 2021 zdražily o 34 %.

Již po šesté jsme zanalyzovali ceny bytů u všech tří linek pražského metra a nestačili jsme se divit. I proto jsme si pro vás připravili interaktivní mapu, kde je přehledně znázorněn vývoj cen bytů od roku 2017:

Mapa metra s cenami

Z celkového počtu 61 stanic jsou pouze dvě, kde cena oproti roku 2021 klesla. Jedná se o stanice Hlavní nádraží (pokles o 1 %) a Malostranská (pokles o 9 %). U zbylých 59 zastávek si za bydlení připlatíte, největší zdražení pocítili lidé v okolí stanic Vyšehrad (o 42 %), Střížkov (o 35 %) a Bořislavka (o 35 %).

Do naší analýzy jsme zahrnuli byty v osobním vlastnictví s podlahovou plochou 80 m2 ve stavu velmi dobrý, tzn. po kompletní rekonstrukci. Proto, abychom mohli zohlednit stav a velikost, vycházeli jsme z nabídek z inzertních portálů. Podle dat z katastru bychom nezjistili stav prodaných objektů, ani jejich přesnou podlahovou plochu. 

Vybrali jsme pouze byty, které se nacházejí do 1 km od stanice metra, ve většině případů to však bylo dokonce jen do 400 m. Výjimku jsme udělali např. u stanice Letňany, kde metro C končí v polích, okruh jsme tak rozšířili do 1,5 km. Pokud bylo potřeba vzít v úvahu i byty, které byly větší, nebo se v okolí metra prodávaly pouze novostavby, upravili jsme jejich cenu pomocí koeficientů.

V loňském roce jsme spekulovali, zda ceny těch nejlevnějších bytů na okraji hlavního města zůstanou pod hranicí 7 milionů. V době naší první analýzy z roku 2017 bylo možné koupit byt v blízkosti metra i pod 5 milionů korun. Dnes ceny bytů nikde neklesají pod 7 milionů. Dokonce i v dlouhodobě nejlevnější lokalitě dostupné podzemní dopravou na Černém Mostě stojí 80metrový byt v průměru 7 496 560 korun. Naopak cenovka s deseti miliony přestává být vzácnost, pyšní se jí již byty v okolí 25 stanic.

Trasa A

Nejdražší bydlení je jednoznačně u trasy metra A. Jen za poslední rok se zde ceny vyšplhaly o 15 %, oproti roku 2017 dokonce o neuvěřitelných 77 %. Jestliže se cena 80 m2 bytu na trase A před pěti lety pohybovala kolem 6 milionů korun, dnes byste za stejný prostor museli sáhnout do kapsy pro milionů jedenáct.

Trasa B

Na trase žlutého metra je stále zřejmý cenový rozdíl mezi okrajovými stanicemi a centrem, nejdražší byty se nacházejí v okolí stanic Náměstí Republiky, Můstek a Národní třída. Zde se ceny za m2 pohybují v průměru za 166 733 korun. Nejvýraznější růst cen se ale týká právě okrajových stanic směrem na Zličín, zde není výjimkou zdražení i o čtvrtinu oproti roku 2021. Konkrétně se jedná o stanice Smíchovské nádraží (o 24 %), Jinonice (o 27 %), Nové Butovice (o 25 %), Hůrka (o 32 %), Luka (o 25 %) a Stodůlky (o 24 %).

Trasa C

Trasa C je stále tou nejlevnější, ovšem právě zde probíhá největší zdražování. Za posledních pět let se nejcitelněji zvedly ceny v okolí stanice Opatov, a to o 113 %. Zdražení se nevyhnulo ani dalším okrajovým zastávkám na červené trase, Kačerov, Roztyly a Chodov. V případě Opatova jste za m2 v roce 2017 zaplatili 48 700 Kč a letos už 103 700 Kč. Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se růst cen měl zastavit.

Oproti roku 2021 stouply ceny podél celé trasy metra C. Jedinou výjimkou je stanice Hlavní nádraží, kde jsou byty levnější o 1 %, takže na 1 m2 ušetříte průměrně 1 100 Kč.

Řepy, Velká Ohrada, Barrandov a Klamovka. Co mají tyto pražské čtvrti společného? 

Nejsou obsluhovány podzemní dopravou, zkrátka do nich nevede metro. To je jedním z důvodů, proč zde zrekonstruovaný 80metrový byt koupíte pod 8 milionů korun. Dražší byty jsou např. na Klamovce, ale to je dáno i exkluzivitou této lokality. 

Řepy
7 332 960 Kč
1,7 km od metra Zličín
Velká Ohrada
7 219 120 Kč
1,0 km od metra Lužiny
Barrandov
7 221 680 Kč
2,5 km od metra Jinonice
Klamovka
8 625 280 Kč
1,6 km od metra Anděl

 

Od roku 2017 ceny bytů v okolí pražského metra vyletěly do astronomických výšin. Cenovka přesahující částku 100 000 korun za m2 je dnešní realitou u 51 stanic z celkového počtu 61. Zbylých 10 zastávek se k této hranici velmi rychle přibližuje. Uvidíme v příští analýze, zda se ceny bytů podél všech tras nakonec přehoupnou přes 7 milionů korun.

Pokud si chcete spočítat cenu nemovitosti, nebo výši pronájmu, využijte k tomu Valuo Profi: spočítat odhad hned.

 

Nejnovější články