HomeAnalýzyRozdíly v cenách bytů v osobním a družstevním vlastnictví v Praze

Rozdíly v cenách bytů v osobním a družstevním vlastnictví v Praze

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Jak už jste se určitě dočetli v předchozím článku, družstevní byt si můžete pořídit pouze tehdy, pokud máte připravenou celou částku z vlastních zdrojů. Jinak byste museli svolit k tomu, že za hypotéku budete ručit jinou nemovitostí, a to v soukromém vlastnictví, nebo k tomu, že byt, který kupujete, bude převedený do soukromého vlastnictví obvykle do 12 měsíců.

K tomu, abychom zjistili, co je pro vás výhodnější jsme porovnali ceny družstevních a soukromých bytů, které se prodávaly od června do prosince loňského roku. Zkoumali jsme pouze středně velké byty (50 – 70m2) po kompletní rekonstrukci. Pracovali jsme s každou částí Prahy zvlášť. Nepovedlo se nám zmapovat pouze stav Prahy 1, kde se za námi vybrané období téměř žádné družstevní byty neprodaly.

Jak můžete vidět na obrázku, nejvíce ušetříte na Praze 7 a na Praze 5, kde je procentuální rozdíl přes 20%. Cenové rozdíly v ostatních částech Prahy se pohybují mezi 10 – 20%. Výjimkou je pouze oblast Prahy 6, kde rozdíl činí jen necelých 7%.

 

Nejnovější články