HomeRadyTypy odhadů ceny nemovitosti

Typy odhadů ceny nemovitosti

Datum:

Podobné články

Jak vyjednávat o ceně nemovitosti

Máte vyhlédnutý byt či dům, ale nevyhovuje vám cena?...

Návratnost investice do nájemního bytu ve velkých městech

Koupit a pronajímat byt v Brně, nebo v Ústí?...

Manuál – 6 kroků, jak koupit nemovitost

Vybrali jste si již nemovitost, kterou chcete koupit? Výborně!...

Tržní odhad, znalecký posudek, odhad z cenových map nebo online odhad. Vyznáte se v nich? V souvislosti s bydlením se můžete setkat hned s několika druhy ocenění nemovitosti od certifikovaných odborníků.  Pokud s realitním trhem nemáte dostatek zkušeností, mohou se pro vás stát španělskou vesnicí. Osvětlíme vám proto jejich hlavní rozdíly.

Znalecký posudek

Znalecký posudek můžete znát i pod pojmem administrativní nebo úřední odhad. Může ho připravit pouze soudní znalec, který je jmenovaný soudem či ministrem vnitra. Musí přitom brát zřetel na striktní pravidla, a tak není možné zohlednit subjektivní kritéria, jako je umístění domu vedle skládky nebo převis poptávky nad nabídkou. Cena se odvíjí od stáří nemovitosti, užití stavebního materiálu, členění staveb (využití, druh) atd. Ocenění proto nemusí odpovídat aktuální tržní ceně. Bez tohoto typu odhadu se stále neobejdete např. u některých typů nemovitostí při výpočtu daně z nabytí nemovitých věcí.

Tržní odhad

Naopak je to u tržních odhadů, které kromě soudních znalců mohou vypracovat osoby s koncesí od ministerstva průmyslu a obchodu, které pracují na živnostenský list. Vzniká na základě porovnání poptávky a nabídky. Nebere tolik zřetel na materiál a nepřepočítává metry. Daleko více ho zajímá, za kolik se prodávají podobné nemovitosti v okolí. Cenu stanovuje na základě jejich průměrné ceny za m2. Tržní odhad vám ozřejmí, za kolik je možné váš byt či dům prodat. Je výhodou i pro kupujícího, který si může zkontrolovat, zda na nemovitosti neleží právní rizika. Jeho cena se, stejně jako u znaleckého posudku, pohybuje obvykle kolem 3 000 Kč u bytů a 5 000 Kč u domů. Je ale nutné počítat s tím, že odměna je smluvní, není limitovaná a odvíjí se i od oblasti, kde se nemovitost nachází.

Online odhad

Tento typ ocenění odhadce vytváří, aniž by nemovitost navštívil. Pracuje pouze na základě informací od klienta (fotografie, list vlastnictví, vybavení, poloha,…). Jedná se o druh tržního odhadu. Online odhad je pouze orientační, ale pomůže vám, pokud uvažujete o koupi či prodeji nemovitosti. Jeho cena se pohybuje v rozmezí 100 – 200 Kč. Zcela zdarma ho lze získat na valuo.cz.

Odhad na základě cenových map

I tento odhad je pouze druhem tržního ocenění ze smluv vkládaných do katastru nemovitostí a odráží tak reálné ceny, za které se nemovitosti v dané oblasti prodávají. Zaplatíte za něj přibližně stejně, jako za online odhad.

 

Nejnovější články