HomeAnalýzyV dubnu bylo zlevněno nejvíce nabídek od června 2018

V dubnu bylo zlevněno nejvíce nabídek od června 2018

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Největší zlevňování od doby kdy ČNB oznámila zpřísnění podmínek pro žadatele o hypotéky. Celkem tak byla snížena cena u téměř 4 000 nabídek, což představuje 12 % z aktivních inzerátů. Že by prodávající začali postupně zjišťovat, že ceny nemovitostí nemohou růst do nekonečna?

Zlevňování nabídek

Průměrné snížení ceny o 217 833 Kč je největším zlevněním za více než rok. O více než 100 000 Kč šly ceny dolů i u nabídek v krajích, kde jsou ceny oproti zbytku Česka mnohem nižší a to v Ústeckém a Moravskoslezském.

 

Vývoj cen bytů

Růst v cen posledním roce byl obrovský. V Ústí nad Labem to bylo u středních bytů dokonce přes 40 %! Více než 15% nárůst jsme zaznamenali i v Českých Budějovicích, Kladně a Ostravě.

 

Počet nemovitostí na prodej

Na velké zlevňování to však zatím nevypadá. Registravali jsme o 13 % méně nabídek než před rokem touto dobou (jen 32 373 oproti 37 160). Největší úbytek bytů a domů na prodej je v Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji. Pokud bude nízký počet nabídek, tak lidé naléhavě hledající nové bydlení, nebudou mít na výběr. Uvidíme tedy až v následujících měsících, zda se většina prodávajících svých nemovitostí již zbavila nebo někteří teprve vyčkávají.

 

Nejnovější články