HomeAnalýzyVyplatí se prodávat s realitkou nebo bez ní? Našli jsme odpověď

Vyplatí se prodávat s realitkou nebo bez ní? Našli jsme odpověď

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Prodávajícím se často nelíbí vysoké provize realitních kanceláří, a tak se někteří z nich rozhodnou najít kupce sami. Opravdu jim pak z prodeje zbyde více peněz? Prošli jsme nabídky tisíců bytů a domů za posledních 6 měsíců a porovnali ty, co nabízeli přímo majitelé, s těmi, co byly přes realitní kancelář.

Provize realitní kanceláře je údajně v průměru 4%. Což při 3 mil. Kč je 120 000 Kč (pomineme-li, že tato částka je často zvýšena o DPH). To často přesvědčí majitele, že raději zkusí prodat nemovitost sami. Získají pak ale skutečně o zmíněných 120 000 Kč více?

Abychom porovnávali srovnatelné, tak jsme si definovali 9 různých kategorií nemovitostí v jednotlivých částech naší republiky. Např. Byty v osobním vlastnictví o velikosti 40 až 70 m2 po kompletní rekonstrukci na Praze 8.

Následně jsme zjistili, jaká byla průměrná inzerovaná cena za m2 na zmíněném webu s nabídkami realitních kanceláří v porovnání s tím, kde naopak realitky inzerovat nesmí.

Porovnání cen přes realitku a bez ní

V 8 kategoriích z 9 se inzerovaly byty a domy na největším českém realitním webu dráž, než tomu bylo na tom s nabídkami čistě od vlastníků.

Jedná se samozřejmě jen o nabídkové ceny, a tak můžeme jen spekulovat, zda kupující vyjedná větší slevu s někým, kdo prodává svou první nebo stou nemovitost. Průměrný rozdíl je 5 %, tudíž v případě 4% provize by i tak měl majitel (opět v průměru) vydělat při prodeji přes realitku.

Rozdíly nejsou všude stejné. Např. u dražších bytů v Praze je rozdíl nižší. To může být způsobeno i tím, že majitelé snáze odhadnou správnou cenu, jelikož je dost podobných nabídek v okolí. Nutno však podotknout, že provize realitních kanceláří je u nemovitostí za více než 5 mil. Kč často nižší než 4 %.

Naopak specifičtější nemovitosti (domy v průměrném stavu v okrese Brno-venkov nebo střední družstevní byty v Ústí nad Labem) nabízeli makléři o více než 11 % dráž, než vlastníci prodávající na vlastně pěst.

Jedinou kategorií v našem přehledu, kde jsou inzerované ceny vyšší u nabídek majitelů, je Brno.

To je dáno především tím, že v této jihomoravské metropoli mají v mnohem větší míře realitní kanceláře u ceny poznámku „+ Provize RK“. Po přičtení provize, která je u makléřů v Brně mnohdy právě 5%, se dostáváme na stejné částky.

Z těchto dat vyplývá, že ve většině případů zvládne realitní kancelář prodat nemovitost dráž než sám majitel.

Čím méně je v okolí podobných nemovitostí na prodej, tím více může být prospěšnější spolupráce s makléřem. Naopak u klasických bytů v našich největších městech rozdíly v nabídkách jen stěží pokrývají provizi. Bonusem pro prodávajícího však může být servis, který díky spolupráci s realitkou získá.

Nejnovější články