HomeAnalýzyZa rok 2018 vzrostly ceny bytů o 8%, nabídek je meziročně méně

Za rok 2018 vzrostly ceny bytů o 8%, nabídek je meziročně méně

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

V loňském roce rostly ceny bytů nejvíce v Karlových Varech a v Kladně. Na realitních portálech je nyní o 10 % nabídek méně než v lednu 2018. Větší zlevňování v důsledků vyšších nároků na žadatele o hypoteční úvěry se zatím nekonalo. Podívejte se na kompletní statistiku inzerce nemovitostí k prodeji za rok 2018.

Vývoj ceny bytů

V prvním přehledu jsme se zaměřili na vývoj cen u bytů po kompletní rekonstrukci nebo v novostavbě s plochou od 50 do 90 m2 v osobním vlastnictví. Z 20 okresů, které jsme zkoumali, vzrostly ceny nejvíce v Karlových Varech (+ 25 %).

Jediným okresem, kde od ledna ceny bytů (dle uvedených parametrů) klesly, byl Plzeň-město (- 0,58 %).

 

Vývoj cen bytů v ČR za rok 2018

Zlevňování nabídek

Vývoj cen u jednotlivých inzerátů nám ukazuje, že před koncem roku již majitelé na prodej nemovitosti moc netlačili a spíš vyčkávají. Za prosinec jsme evidovali pouze 1240 nabídek u nichž byla snížena cena, což představuje jen 3,98 % z celkového počtu aktivních inzerátů v tomto měsíci. To je nejmenší počet zlevnění za celý rok 2018.

Počty zlevněných nabídek nemovitostí za rok 2018

Nové vs. stažené inzeráty

V poslední části jsem se podívali na to, kolik inzerátu v jednotlivých měsících přibylo a kolik jich naopak bylo z nabídky staženo. Prosinec byl v rámci celého roku nejchudší právě na nové nabídky k prodeji.

Přírůstek pouhých 4 881 inzerátů oproti 7 342 staženým zapříčinil, že kupující měli nejomezenější nabídku od začátku roku.

V Ústeckém a Zlínském kraji bylo dokonce o více než pětinu méně bytů a domů na prodej než v lednu.

Nové a stažené nabídky bytů a domů za rok 2018

Nařízení ČNB, které začalo platit v říjnu 2018 a zpřísnilo nároky pro žadatele o úvěry na bydlení, zatím žádný vliv na ceny nemovitostí nemělo. To mohlo být způsobeno i tím, že někteří prodávající před koncem roku radši své nabídky stáhli. Zajímavé bude sledovat vývoj v následujících 3 měsících, jestli se vrátí počet nemovitostí na prodej k číslům z loňského jara a jestli počty lidí, kteří si je budou moci dovolit, opravdu klesne.

Nejnovější články