HomeAnalýzyZa rok s Covidem stouply ceny bytů v průměru o 17 %

Za rok s Covidem stouply ceny bytů v průměru o 17 %

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Nejdražší bydlení je v Praze, Brně, Berouně a Hradci Králové. Nejlevnější nemovitosti jsou naopak v Bruntálu, Karviné a Mostě. Největší nárůst cen byl za poslední dva roky v Jeseníku a Písku a to o více než 60 %.

Už je tomu rok, co se poprvé v historii České republiky celá země uzavřela. Důvodem byla obava z šíření nemoci covid-19. Od března 2020 se velká část ekonomiky potýká s problémy. Na trhu s nemovitostmi to však vypadá, jako by se poslední dobou nic nestalo. Ceny rostou jako po několik posledních let. To vyplynulo z naší analýzy ceny bytů ve všech okresních městech v Česku.

Pro srovnání jsme použili byty s podlahovou plochou od 60 do 90 m2 v osobním vlastnictví ve velmi dobrém nebo průměrném stavu, jejichž inzerce byla ukončena od 1. 9. 2020 do 28. 2. 2021.

Ceny bytů v okresních městech v roce 2021
Zobrazit obrázek v plné velikosti

Vývoj cen od roku 2019 do 2021

Ceny nemovitostí rostou napříč celým Českem. Za poslední rok to bylo o 17 %. V porování s rokem 2019 to bylo téměř o třetinu. Největší nárůst jsme zaznamenali předvším v lokalitách s nižšími cenami nemovitostí, jako jsou Jeseník, Děčín, Strakonice nebo Prachatice. Více než o 50 % však podražily i byty v Písku, Příbrami a Kolíně, což jsou lokality, které se z pohledu cen řadí spíše k celorepublikovém průměru.

Vývoj cen bytů v okresních městech od roku 2019 do 2021

Zobrazit obrázek v plné velikosti

Menší než 10% růst jsme zaznamenali pouze v Pelhřimově a v centru Prahy. Všude jinde rostly ceny nemovitostí výrazněji rychleji než inflace.

Nejnovější články