HomeAnalýzyKde si pořídit bydlení, když potřebujete dojíždět do Prahy za prací

Kde si pořídit bydlení, když potřebujete dojíždět do Prahy za prací

Datum:

Podobné články

Metro index 2024: Bydlení na metru opět zdražuje

Za posledních 7 let, co sledujeme cenový vývoj v...

Od rekordů k propadům: Velká analýza realitního trhu v Česku

V roce 2021 jsme byli svědky rekordního počtu prodejů bytů a domů. Naopak rok 2023 přinesl obrat o 180 stupňů, kdy se trh propadl na nejnižší úroveň za posledních osm let. Tato analýza se zaměří na to, které kraje a města zažívají největší změny a jak se mění trendy na trhu s nemovitostmi.

Výpočet reprodukční ceny: Na jakou částku by měla být pojištěna vaše nemovitost?

Reprodukční cena V červenci 2023 spustila Česká asociace pojišťoven (ČAP)...

Realizované prodeje nemovitostí: Co nám říkají data z katastru?

Při sledování trhu s nemovitostmi se často zaměřujeme nejen...

Každá hodina strávená ve vlaku či autobusu vám ušetří i přes 1 000 Kč. Sestavili jsme žebříček 15 měst s více než 10 000 obyvateli, odkud se cestující dostanou hromadnou dopravou do centra Prahy za méně než 60 minut.

Ve Valuu jsme porovnali ceny bytů v osobním vlastnictví s podlahovou plochou 80 m2 po kompletní rekonstrukci v Praze a ve zkoumaných městech. 

V čase první analýzy v roce 2018 stál 80metrový byt po rekonstrukci v Roudnici nad Labem 2 340 000 Kč, dnes je cena stejného bytu 5 161 000 Kč, což je o 121 % víc než před čtyřmi lety. Na dvojnásobek stouply ceny i v dalších zkoumaných obcích, např. v Kutné Hoře o 126 %, v Poděbradech o 109 % a ve Slaném o 100 %. V samotném hlavním městě je rozdíl oproti roku 2018 také více než 100 %. 

Kde bydlet, když potřebujete dojíždět do centra

První místo mají Říčany

Při zohlednění doby strávené cestou a rozdílu v cenách bytů se nejvíce vyplatí dojíždět z Říčan. Ceny bytů jsou zde téměř poloviční oproti centru Prahy a hromadnou dopravou se do hlavního města lze dostat už za 20 minut. Každá minuta tak cestujícím ušetří 293 000 Kč. 

Na pomyslném druhém místě stojí město Čelákovice s dobou cesty 31 minut a na třetím Kralupy nad Vltavou, odkud je možné se dopravit do centra Prahy vlakem za 34 minut.

Naopak nejméně výhodné spojení mají Poděbrady. Do centra metropole se odtud dostanete za hodinu, konkrétně za 62 minut, a je nutné zkombinovat cestu autobusem a metrem. Každá minuta vám ale i tak ušetří 112 903 Kč.

Počet aktivních nabídek v inzerci

Zjistili jsme také průměrné ceny bytů v okolí stanic, kam se lze dostat autobusem či vlakem z výše uvedených měst. 

Kde bydlet, když vám stačí dojíždět mimo centrum

Ne všichni musí každý den dojíždět do centra. Někteří mohou pracovat na východním okraji Prahy a jiní na západním. Prozkoumali jsme proto i okolí vlakových a autobusových stanovišť, kam se lidé z okolních měst dostanou nejrychleji.

Dle rozdílu v cenách bytů v Čelákovicích a v okolí pražské stanice Hlavní nádraží vyšlo, že jedna minuta dojíždění cestujícím ušetří 234 098 Kč. Kdyby lidé mířící za prací museli tuto trasu absolvovat 2x denně (tj. tam a zpět) 200x za rok po dobu 30 let, tak jim každá hodina strávená ve vlaku ušetří 1 463 Kč, pokud není počítáno jízdné.

Nejméně výhodné se z tohoto hlediska jeví bydlení Říčanech. Cena bytů je zde v průměru vyšší než v cílové stanici Háje. Pravidelná cesta odtud by se vyplatila pouze v případě, že by se cestující musel dopravit až do centra Prahy, kde jsou byty výrazně dražší než v okrajových částech města. 

Počet aktivních nabídek v inzerci

V rozhodovacím procesu, zda bydlet za Prahou nebo ne, je nutné zvážit i jiné faktory. Při cestě vlakem musíte být na zastávce pár minut před odjezdem soupravy a málokdo z cestujících bydlí přímo u nádraží. Je také potřeba vzít v potaz občanskou vybavenost města a spoustu dalších aspektů. 

Nejnovější články